Преговори за включването и на Сърбия в "Южен поток"

Преговори за включването и на Сърбия в "Южен поток"

Енергийно сътрудничество между Москва и Белград ще позволи на тръбопровода "Южен поток" да премине през територията на Сърбия и ще даде възможност на "Газпром" да придобие дял в местния нефтен монополист НИС, съобщават сръбските власти в сряда, цитирани от руското издание "Взгляд".

От "Газпром" обаче казват, че още не са определили маршрута на бъдещия  газопровод, който може и въобще да не мине през тази държава. "Взгляд" обаче посочва, че решението на този въпрос ще зависи от цената и размера на дела в сръбската НИС, които балканската държава ще предложи на "Газпром".

В сряда представители на сръбското правителство съобщили за подготвяно споразумение с Русия в сферата на енергетиката, което предвижда участието на Сърбия в проекта "Южен поток", реализиращ се от руския монополист и италианската ЕНИ.

"Документът разглежда строителството на транзитния газопровод "Южен поток", изграждането на газохранилище и стратегическо партньорство в модернизацията на НИС", предаде Ройтерс, цитирайки министърът на енергетиката на Сърбия Александър Попович.

Предложение се оценява от участници на пазара като доволно щедро и то бе свързано с подкрепата от страна на Москва за отказа  на Белград да бъде предоставена независимост на автономната област Косово, пише "Взгляд".

"Ние разглеждаме Сърбия като страна, през която би могло да преминава "Южен поток", но окончателно решение не е взето и затова е преждевременно да се говори за маршрут", съобщиха от пресслужбата на "Газпром".

Изданието напомня, че Сърбия отдавна е обявила своето желание да се включи в новия енергиен проект и по този начин да разшири газопроводната си инфраструктура с минимална издръжка. По-рано компанията "Сърбиягаз" планираше да предложи собствения си газопровод на границата с България за доставките по "Южен поток".

Във връзка с връзването на маршрута на газопровода с придобиването на част от петролната компания НИС, от газовия холдинг напомнят, че сръбското правителство отдавна е обявило желанието си да продаде част от фирмата.

"Газпром" продемонстрира своята заинтересованост от участие в приватизацията, но все още сръбската страна не е определила цената и дела за продажба", допълват от руския концерн.

В плановете на властите влиза обвързване на новия акционер в НИС с инвестиция в развитието на компания в размер на 250млн. долара.

Заедно с "Газпром" интерес към придобиването на сръбската нефтена компания проявяват унгарската МОЛ, австрийската OMV, полската PKN Orlen, гръцката "Хеленик петролеум" и румънската "Ромпетрол".

Според аналитици стойността на НИС се оценява между 1.2 и 2 млрд. долара. Експертите смятат, че "Газпром" е заинтересован от придобиването на контролен пакет, който ще даде по-голяма свобода на руския монополист в хода на строителството на "Южен поток", ако мине през Сърбия
Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?