Еврокомисарят Гюнтер Йотингер:

Преговори за "Южен поток", когато Русия се върне към международното право

Гюнтер Йотингер

"Ще продължим преговорите, ако руските ни партньори се върнат към нормите на международното право и проявят готовност за конструктивно сътрудничество въз основа на нашето енергийно право". Така в публикувано в неделя интервю за германския в. "Фракфуртер алгемайне цайтунг" еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер отговаря на въпрос за бъдещето на газопровода „Южен поток”.

Според Йотингер осъществяването на проекта се бави, тъй като Русия, първо, "не приема европейските указания" в енергийната сфера, и второ, "кризата в Украйна се отразява на всичко".

Йотингер не е оптимист за преговорния процес: „В днешните условия, когато в Източна Украйна се развива ситуация, напомняща гражданска война, докато Москва не признае правителството в Киев, ние определено няма да можем да постигнем политическо решение в хода на преговорите".

Позицията на Йотингер идва ден след като Газпром обяви, че ще строи "Южен поток" въпреки Европейската комисия. "Никой не може да ни забрани да строим", каза Алексей Милер.

Проектът "Южен поток” трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство, обяви в сряда Европейската комисия в комюнике до Европейския парламент и Европейския съвет, разпространено във вторник. По-рано същия ден стана ясно, че председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е информирал българския премиер Пламен Орешарски, че Брюксел ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за "Южен поток".

Нарушенията от българска страна бяха коментирани и от еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер, който обясни, че проектът не допринася за диверсификацията на газовите доставки в Европа, тъй като е само нов маршрут.

"Южен поток" е проект за доставка на гориво, което вече достига до ЕС. Той ще промени количеството на доставяния газ. Това е нов път, а не нов източник, заяви на пресконференция Йотингер.

Българското правителство обаче упорито държи на реализацията на "Южен поток" и смята, че той няма проблеми с европейското законодателство, стана ясно за пореден път в провелия се в сряда дебат по вота на недоверие заради енергийната политика на кабинета "Орешарски".

"Новите инвестиции в инфраструктурата, които се правят от доминиращите доставчици, трябва да са съобразени с правилата на вътрешния пазар и конкуренцията. В частност, проектът "Южен поток” трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство, след което трябва да се направи нова оценка на проекта в светлината на приоритетите на енергийната сигурност на ЕС”, се посочвашев комюникето от Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа