Преговорите между Белград и Прищина бележат напредък

Сръбският премиер Ивица Дачич и президентът на ЕС Ван Ромпой

Сръбският премиер Ивица Дачич  заяви рано след разговори снощи с косовския премиер Хашим Тачи и ръководителката на европейската дипломация Катрин Аштън в Брюксел, че по време на четвъртия рунд от политическия диалог между Белград и Прищина е било договорено временно решение за плащането на мита на граничните пунктове и е била отворена темата за Северно Косово, съобщава белградският вестник "Блиц" в петък, цитиран от БТА.

Договорихме се парите от митата да отиват в специален фонд за развитие на общините в Северно Косово, който ще бъде формиран под покровителството на Европейския съюз, заяви Дачич пред журналисти след работната вечеря с Аштън и Тачи, която продължи повече от пет часа и приключи около един час след полунощ. Сръбският премиер изтъкна, че това е решение с временен характер и трябва да се утвърдят някои технически детайли, но този договор е в съответствие с националния интерес и позицията на косовските сърби да не плащат мита на прищинските институции.

Дачич заяви, че разговорите са били открити и за пръв път по сериозен начин е отворен въпросът за паралелните институции и специалното отношение към сръбския народ, който живее в Косово. Това е съществен въпрос, който не може да се реши само за една вечер, но пътят към решение е отворен, изтъкна сръбският премиер. Той обясни, че  решението е във формирането на нови институции на север, които ще бъдат приемливи и за Прищина, и за косовските сърби. Този въпрос ще бъде обсъждан и по време  на бъдещите срещи. Важно е до април да осъществим напредък в диалога в съответствие с резолюцията на парламента и националните интереси, заяви Дачич, подчертавайки, че е оптимист когато става въпрос за перспективите на Сърбия до началото на юли да получи дата за начало на преговори за  присъединяване към ЕС.

От друга страна министър-председателят на Косово Хашим Тачи заяви, че Сърбия се е съгласила да премахне паралелните структури за сигурност и на преговорите в Брюксел снощи е постигнат напредък около плащането на мита и ДДС, пише косовският печат.

Според вестник "Коха диторе" след срещата Хашим Тачи е заявил, че ще зачете волята на гражданите на Северно Косово да изберат свои представители. Вестникът допълва, че сръбският премиер Дачич на свой ред е казал, че макар Сърбия да не признава Косово, тя временно зачита нейната територия.

Докато се водеха преговорите в Брюксел обаче три коли на косовското правителство са били взривени в Прищина. Нападението изглежда е протест срещу разговорите между Сърбия и нейната бивша южна провинция Косово с посредничеството на Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Преговорите са много непопулярни в Косово, което обяви независимост през 2008 г., но не е признато от Сърбия. Косовското етническо албанско мнозинство заявява, че няма какво да дискутира с Белград, който загуби контрол над територията през 1999 г. след въздушните удари на НАТО, имащи за цел да сложат край на бруталното потушаване на бунта в Косово от сръбските сили, добавя агенцията.

Косовските албанци се опасяват, че правителството на Тачи ще направи отстъпки за малкия населен със сърби анклав в Северно Косово, върху който Сърбия де факто има контрол дори след войната. ЕС заявява, че Северът трябва да се реинтегрира с останалата част на Косово и иска напредък преди да придвижи евроинтеграцията на Сърбия в блока. Белград настоява за автономия на региона, но предложи да признае властта на правителството на Тачи върху територията на Косово.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани