Преговорите между Белград и Прищина се провалиха

Сърбия: Чакат ни тежки решения за Косово

Косовският премиер Хашим Тачи

Преговорите между Белград и Прищина в Брюксел не постигнаха успех. След повече от 12 часа преговори до рано сутринта в сряда върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Катрин Аштън посочи, че различията между Сърбия и Косово са малко на брой, но са много дълбоки.

Това бе осмият кръг от преговорите за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово

”Въпреки тези твърде дълги разговори до момента не сме постигнали споразумение. Остава още малко време за търсене на решение”, заяви рано сутринта в сряда сръбският премиер Ивица Дачич за преговорите с косовския си колега Хашим Тачи. Той добави, че остават различията между двете страни в позициите им по въпроса за компетенциите на бъдещия съюз на сръбските общини в областите на полицията и правосъдието.

Белград е притиснат от времето, тъй като на 16 април Европейската комисия трябва да излезе с доклад за напредъка на Сърбия в процеса по присъединяването на страната. Едно от условията за придвижването на Белград е нормализирането на отношенията с Прищина. Белград настоява за широка автономия на Северно Косово, което е населено със сърби. Косово е съгласно да увеличи правата им, но не и да им даде независимост от Прищина.

Дачич каза, че в един момент първият вицепремиер Александър Вучич дори е предложил да подаде оставка, но Дачич не я приел. Запитан дали този изход от осмия кръг на разговорите ще попречи на Сърбия да получи дата за начало на преговори с ЕС, Дачич каза, че датата не е най-важното нещо, но е станала част от проблема и след такъв изход от диалога Сърбия трудно може да разчита да получи дата.

Косовският премиер Хашим Тачи каза, че е възможно да има нова среща още през следващите дни. Той изрази надежда, че "Сърбия ще използва следващите дни да помисли сериозно и договор да бъде постигнат". По думите му, представената от Прищина идея, известна и на обществеността, е била "максимално великодушна".

"Още веднъж искам да изтъкна, че асоциацията /съюзът/ на сръбските общини няма да има изпълнителни и законодателни правомощия, но сме съгласни да получи всичко, което произтича от конституцията на Косово. Ако Сърбия се съгласи с тези принципи, следващият кръг на разговорите може да се състои следващата седмица", каза Тачи.

В изявление на Аштън обаче бе отбелязано, че снощната 12-часовата сесия преговори в Брюксел е последният път, когато всички страни в диалога с посредничеството на ЕС се срещат официално.”Премиерите сега ще се върнат в страните си и ще се консултират с колегите си и през следващите няколко дни ще ме уведомят за решението си. Желая им лек път и успех при постигането на споразумение", каза Катрин Аштън, която бе посредник в преговорите.

Сърбия не е признала държавността на бившата си провинция, която се отцепи от нея и обяви независимост през 2008 г. ЕС обаче иска от Белград да нормализира отношенията си със своите съседи, ако иска да се присъедини към съюза.

Още преди началото на преговорите обаче двете страни обявиха, че не са съгласни на отстъпки по евентуална автономия на сръбските анклави, понеже това би нарушило или сръбската, или косовската конституция.

"Чакат ни тежки решения за Косово"

Съветникът  на президента на Сърбия Томислав Николич Марко Джурич заяви, че в следващите дни държавното ръководство на Сърбия ще трябва да вземе някои много трудни решения, когато става дума за Косово, а обществеността ще бъде подробно информирана, съобщи белградската агенция Бета.

Не постигнахме никакъв компромис, но сме решени да вървим към него. Този рунд преговори надмина  всичките ни негативни очаквания и ситуацията е много трудна, заяви Джурич пред журналисти след среща на висшите сръбски ръководители в президентството на Сърбия.

Срещата продължи около два часа. На срещата при президента на Сърбия  присъстваха премиерът Дачич, вицепремиерът Вучич, министърът на външните работи Иван Мъркич и вицепремиерката за европейска интеграция Сузана Грубиешич.

ЕК: Условията за постигане на споразумение между Белград и Прищина са налице

Условията за постигане на споразумение между Сърбия и Косово са налице, но "засега" не е предвидена следваща официална среща под егидата на Европейския съюз, съобщи Мая Коциянчич, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън, цитирана от БТА.

Коциянчич отбеляза, че в последните шест месеца Брюксел е бил посредник в осем срещи между сърбите и косоварите. На масата бяха поставени множество предложения и те остават в сила, добави тя. По нейните думи Аштън очаква сръбските и косовските власти да ѝ съобщят решението си в близките дни, за да представи развитието на въпроса пред Съвета на ЕС по-късно този месец.

САЩ: Прищина трябва да реши какви форми на автономия да даде на сърбите

САЩ смятат, че Прищина трябва да реши какви форми на автономия да получат сърбите в северно Косово, а ролята на Белград в това е да каже ясно на сръбските граждани, че е време тези въпроси да бъдат решени, заяви говорителката на Държавния департамент Виктория Нуланд, цитирана от Танюг.

"Искаме да видим мирно решение на тези въпроси, което ще даде възможност и на Косово, и на Сърбия да напреднат, да вървят напред по европейския път", каза Нуланд на пресконференция в Държавния департамент.

Експерти: През юни Сърбия няма да получи дата за начало на преговори

Според директора на Форума за етнически отношения в Сърбия Душан Янич през юни Сърбия няма да получи дата за начало на преговори за присъединяване към Европейския съюз. Сърбия ще получи препоръка и тази дата ще бъде потвърдена през декември, а двете страни ще бъдат призовани да продължат подготовката за преговори, каза Янич в сутрешната програма на сръбската телевизия Пинк.

Независимо от казаното от Катрин Аштън, че политическата част от преговорите е завършила, диалогът ще продължи, смята Янич. Според него разговорите ще продължат само между премиерите на Сърбия и Косово Ивица Дачич и Хашим Тачи, а "2 април, който бе представен на обществеността като краен срок, всъщност не е бил срок". "Те (премиерите) ще се срещат чак до 15 април", каза Янич.

Сръбският политолог Предраг Симич заяви, че вероятно за Европейския съюз работата по преговорите между Белград и Прищина е свършила и ако те продължат, това вероятно ще се става под диригентската палка на Вашингтон. Симич каза, че пътят е извървян за много кратко време и е необходимо още време, за да привикне обществеността в Сърбия и в Косово с тази ситуация.

Той добави, че Прищина е неотстъпчива, тъй като позицията на Вашингтон е, че не иска още една Република Сръбска на Балканите.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани