Преговорите между Камерън и ЕС за членството на Великобритания напредват успешно

Британският премиер Дейвид Камерън и председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата им в неделя в Брюксел.

Британският премиер Дейвид Камерън съумя да постигне напредък в преговорите с председателя на Европейския съвет Доналд Туск по преразглеждането на условията за членство на Великобритания в ЕС, съобщи неговата канцелария.

Камерън и Туск "са на едно мнение, че водените преговори са успешни. Макар и някои аспекти да пораждат повече въпроси от други, ние и в бъдеще ще ги обсъждаме с другите страни членки, за да се намерят съответстващи решения и да се договорят реформи във всичките четири направления, посочени от премиера в писмото му до ръководителя на Европейския съвет", се казва в изявлението на "Даунинг стрийт" 10.

Камерън очаква съдържателна дискусия с другите лидери от ЕС по исканията му за реформи на евросъюза, посочи канцеларията на британския премиер, цитирана от Ройтерс.

"Всички лидери от ЕС ще проведат съдържателна дискусия на Европейския съвет през декември", се казва в изявлението.

Официални представители на ЕС се съгласиха с британското изявление за добър напредък в преговорите, целящи да убедят Камерън, че може да убеди гласоподавателите си да подкрепят оставането на Великобритания в ЕС на планирания за 2017 г. референдум.

Представителите на ЕС обаче предупредиха, че макар и британските искания за реформа да са включени в дневния ред на срещата на върха на 17 и 18 декември, постигането на окончателно споразумение ще е трудно.

На 10 ноември Камерън изпрати на Туск открито писмо с четири искания и ако те бъдат изпълнени, британският премиер обещава да не агитира за излизане на страната си от ЕС на предстоящия референдум.

Камерън настоява преди всичко Брюксел официално да признае, че ЕС е многовалутен съюз и да даде равностоен статут на британската лира и еврото. Второто искане е да се повиши конкурентоспособността на ЕС, третото - Великобритания да не приема принципа за още по-тясна политическа интеграция между страните от ЕС, а четвъртото - да се вземат мерки за по-строг контрол на миграцията в рамките на ЕС, принципът за свободно движение да не важи за новоприети членове, а пребиваващите в ЕС мигранти да нямат достъп до социални помощи и привилегии за определен период от време.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?