Руски медии:

Преговорите между Москва и Анкара за "Турски поток" пред провал

Основната пречка е отстъпката в цената на газа

Шефът на "Газпром" Алексей Милер

Преговорите за понижаването на цената на руския газ за Турция, за успеха на които беше гръмко обявено в началото на февруари, въпреки това стигнаха до задънена улица, пише в сряда руският вестник "Комерсант".

"Газпром" и турската компания "Боташ" не могат да решат към кой компонент от формулата за цената трябва да се прилага отстъпката от 10.25 процента. Тези спорове поставят под съмнение и реализацията на по-мащабните политически договорености между Москва и Анкара за строителството на газопровода "Турски поток" - Турция задържа издаването на разрешение за неговото начало, пише вестникът.

Авторът цитира експерти, според които Анкара използва фактора за газопровода, за да облекчи положението на местните вносители, страдащи от отслабването на лирата.

"Комерсант" цитира и турския вестник "Хюриет", който във вторник също писа, че преговорите между "Газпром" и БОТАШ са под заплаха от провал. Същото са потвърдили и собствени източници на руския вестник на турския пазар.

Изданието припомня се, че в началото на февруари турският министър на енергетиката Танер Йълдъз каза, че двете страни са се договорили са понижаване на цената на газа за "Боташ" с 10.25 на сто, но за месец и половина двете компании така и не подписаха анекс към договора.

По данни на "Комерсант" двете страни са на различно мнение за това към кой компонент от формулата трябва да се приложи намалението. "Газпром" иска то да се отнася за договорната цена, а БОТАШ - за базовата. Вторият вариант е по-изгоден за "Боташ", макар че сега, по изчисления на "Комерсант", разликата при двата варианта е само няколко долара на хиляда кубически метра газ. При очаквания ръст на цената на петрола обаче ефектът ще стане значителен.

Отстъпката от цената бе част от миналогодишните политически договорки между Москва и Анкара за прокарването на газопровода "Турски поток" (с капацитет до 63 млрд. куб.м годишно) вместо отменения "Южен поток". "Газпром" е заинтересуван строежът да започне по-бързо. Наетите за "Южен поток" кораби, които да полагат тръбите по дъното на Черно море, вече четвърти месец чакат във Варна и компанията "Южен поток Транспорт", в която междувременно Русия придоби целия капитал, плаща престоя им.

Но за да започне да действа по новия газопровод, "Газпром" трябва да получи от Анкара разрешение за проектните работи в турските териториални води, за да се положи морската част от тръбопровода, отбелязва руският вестник. Искане за получаване на това право бе отправено в края на януари, но разрешение още не е получено.

Турски официални лица отказват да коментират подробно бъдещето на проекта, а предпочитат вместо това да говорят за газопровода ТАНАП, идващ от Азербайджан. Вчера изграждането на тази тръба започна официално и за целта в Турция пристигна заместник-председателят на Еврокомисията Марош Шефчович, който отговаря за енергийния съюз в ЕС.

Според проекта за изграждането на този газопровод Турция трябва да стане ключова страна, през която в Югоизточна Европа ще дойде газ от каспийския регион. Говорейки за "Турски поток", вчера Шевчович изтъкна, че проектът е недоработен и добави, че решение за него "не може да бъде прието без консултации с потребителите, с Еврокомисията".

Друг московски вестник - "Ведомости", съобщава, че вчера се е състоял телефонен разговор между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Вестникът цитира официалното съобщения на пресслужбата на Кремъл по въпроса, в което се казва, че двамата лидери са обсъдили различни аспекти на двустранните отношения "с акцент върху съвместните проекти в сферата на енергетиката, включително "Турски поток". Не се съобщава обаче дали двамата са успели да намерят компромис по спорния въпрос за газовата отстъпка.

По нататък "Ведомости" също отбелязва, че преговорите за "Турски поток" са пред провал, защото двете страни не могат да се споразумеят как да се начислява отстъпката в цената на газа, който Турция ще получава. Вестникът се позовава на собствени източници.

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз заяви днес на откриването на 14-та международна конференция за петрол и газ, че мнението на Европейския съюз няма да повлияе на реализацията на енергийната "пътна карта" на Турция, предаде по-късно в сряда ТАСС.

"Ние сме готови да окажем съдействие в търсенето на компромис между ЕС и Русия /по енергийните въпроси/, макар че не на нас предстои да се занимаваме с търсенето на решение", каза турският министър.

Йълдъз изтъкна, че Турция и ЕС са взели решение да започнат диалог на по-високо равнище и се очаква в рамките на тези разговори да бъде обсъден и въпросът за покупка на газ от Трансанадолския газопровод /ТАНАП/.

Във връзка с това министърът подчерта, че позицията на Анкара за газопровода "Турски поток" не се е променила и страната все още се интересува от него, добавяйки, че "Турски
поток" не се разглежда като "замяна" на ТАНАП.

Говорейки за енергийното сътрудничество с Русия, Йълдъз каза, че турската компания Боташ ще спести един милиард долара от получената неотдавна отстъпка от 10,25 процента от цената на руския газ. Той добави, че в близките седмици се очаква да започне и поредният етап от инфраструктурните работи по проекта за атомна електроцентрала Аккую, а самият проект е привлякъл 735 милиона долара капиталовложения.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес