Според медиите в Атина

Преговорите на Гърция с кредиторите й са отново блокирани

Нови изисквания щели да създадат "трудова джунгла"

Представителите на Тройката кредитори в Атина

Преговорите между правителството в Атина и Тройката международни кредитори са отново блокирани, твърдят гръцките медии в понеделник.

Вчера инспектори от Международния валутен фонд (МВФ), Европейския съюз (ЕС) и Европейската централна банка (ЕЦБ) имали седемчасова среща с министъра на труда Янис Вруцис, като се очаква преговорите да продължат днес и утре. Правителството на Андонис Самарас се опитва да финализира пакета с нови рестриктивни мерки на стойност 13,5 милиарда евро, който е от съществено значение за отпускането на поредния транш от международната финансова помощ за Атина.

Исканията на кредиторите за незабавни промени в трудовите отношения и уволнения на държавни служители блокираха разговорите, пише в. "Нафтемборики", цитиран от БТА. Напрежение е предизвикал документ на Тройката, с който се иска намаляване с между 30 и 50 на сто на обезщетението при уволнение в частния сектор, съкращаването на 15 хиляди държавни служители до края на тази година, увеличаване на възрастта за пенсиониране с две години, либерализация на затворените професии, което е довело до острата реакция на ресорните министри.

Според в. "Етнос", като посочва, че на масата на преговорите се поставя и искането за шестдневна работна седмица.

В. "Имерисия" пише, че Тройката предлага максималното обезщетение за уволнение в частния сектор да е 12 месечни заплати, а не 24, както в момента. Кредиторите искат намаляване на предизвестието за уволнение и по-голяма гъвкавост на работното време, което да е съобразено с нуждите на компаниите.

Според в. "Та неа" исканията на Тройката за частния сектор, който е най-засегнат от кризата, са неприемливи. В редакционен коментар на изданието се посочва, че няма никаква полза за една икономика с 25 на сто безработица от по-ниски обезщетения. Със сигурност трябва да се стигне до споразумение с кредиторите, но това не означава, че трябва да се приемат промени, които ще превърнат трудовия сектор в джунгла, отбелязва вестникът.

Според в. "Имерисия" премиерът Андонис Самарас свиква коалиционните си партньори на среща, която най-вероятно ще е във вторник. Целта е да се постигне политическо споразумение по искания пакет с мерки преди срещата на върха на Европейския съюз в края на седмицата.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани