Преговорите по иранската ядрена програма ще прехвърлят крайния срок 30 юни

Федерика Могерини при пристигането си за разговорите във Виена

Преговорите по иранската ядрена програма ще продължат и след 30 юни, когато е формалният краен срок за постигане на сделка между Техеран и Запада, предадоха световните агенции в неделя.

Новината дойде на фона на отпътуването за Техеран на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф от Виена, където от събота започнаха преговорите, които се очаква да са последните.

Зариф ще остане в Техеран един ден, след което се връща във Виена, "но ако времето за работа по текста на споразумението не стигне, преговорите може да продължат след набелязания краен срок 30 юни", според информационните агенции Ирна и Исна.

"По-добре никакво споразумение, отколкото лошо споразумение", заяви по-рано в неделя британският министър на вътрешните работи Филип Хамънд, който пристигна във Виена за последния кръг преговори по иранската ядрена програма.

"Казвал съм го вече много пъти, ще повторя и сега – по-добре без споразумение, отколкото лошо споразумение. Има критични граници, които не бива да се преминават, всеки от нас ще трябва да вземе трудни решения", посочи Хамънд, цитиран от АФП.

Преговорите между Иран и "шесторката" вървят тежко, но може да бъде постигнато споразумение. Това заяви ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини
при пристигането си в австрийската столица.

"Ще бъде тежко. Винаги е било тежко, но не и невъзможно", допълни Могерини, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

"Това е въпрос на политическа воля, а тя се основава на потребностите на международната общност да бъде сключено добро споразумение.

По редица въпрос продължава на има съществени разногласия между Иран и "шесторката", посочи Филип Хамънд. "Продължаваме да сме изправени пред важни предизвикателства, с които трябва да се справим, за да постигнем споразумение през идните дни", допълни той.

Иран и "шесторката" вече са съгласували онази част от подготвяното споразумение между тях, която се отнася за ограничителните мерки за обогатителната ядрена дейност на Техеран, съобщи за ТАСС информиран западен дипломатически източник във Виена.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?