Преговорите по сделка след Брекзит ще продължат до последния момент

Двете страни ще направят още едно усилие да се разберат до Нова година

Преговорите по сделка след Брекзит ще продължат до последния момент

Великобритания и Европейският съюз се договориха днес да направят още едно допълнително усилие и да продължат преговорите за търговската сделка след Брекзит.

"Нашият преговорен екип работи денонощно през последните дни. И въпреки изтощението след близо година на преговори, въпреки факта, че крайните срокове постоянно не се спазваха, смятаме, че в този момент е отговорно да направим едно допълнително усилие ("да изминем една допълнителна миля")", обявиха британският премиер Борис Джонсън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в съвместно изявление.

Те са упълномощили преговарящите от двете страни да продължат консултациите, за да се види дали споразумение, дори на този късен етап, може да бъде постигнато.

Ако това се случи, споразумението ще предотврати новогодишен хаос за трансграничните търговци и ще внесе сигурност за бизнеса, след години на вълнения около Брекзит, предаде Асошиейтед прес.

Великобритания официално излезе от ЕС в края на януари, но остана член на вътрешния пазар на блока и на митническия му съюз до изтичането на преходния период в края на тази година.

Дотогава остават по-малко от три седмици, но ключови аспекти на бъдещите взаимоотношения между 27-те от общността и бившата членка Великобритания остават неразрешени, изтъква АП.В съвместно изявление днес Фон дер Лайен и Джонсън заявиха, че двете страни носят отговорност разговорите между тях да продължат. Източници твърдят, че е постигнат напредък.

Преговорите между екипите, водени от главния преговарящ на Великобритания Дейвид Фрост и неговия колега от ЕС Мишел Барние, продължиха до полунощ в събота и бяха възобновени днес от 9 часа в Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа