Преговорите с Русия за транзитните полети на “Луфтханза” без резултат

Преговорите с Русия за транзитните полети на “Луфтханза” без резултат

Спорът за транзитните товарни полети на “Луфтханза карго” над Русия остава, съобщават в четвъртък руските и германските издания. Германската авиокомпания обяви, че от 28 октомври и е забранено да лети над Русия заради спор за таксите, които руското правителство налага за използването на въздушното пространство на страната.

Службата, която контролира сигурността на полетите в страната, поиска от прелитащите самолети да заплащат с 8.3 процента по-високи такси от първи ноември, съобщи в четвъртък “Берлинер цайтунг”. От забраната са засегнати товарните самолети на “Луфтханза”, които кацат в Астана – Казахстан, където се намира платформата им за преразпределение на товарите за цяла Азия. Засегнати са и товарните полети на каргокомпанията до Ташкент, Узбекистан.

Руското въздушно пространство може да бъде заобиколено, но това ще доведе до повишаване на разходите на “Луфтханза карго”. Веднага след забраната, която “Луфтханза” обяви публично, в международните медии се появи информация, че Германия също е забранила полетите на руската “Аерофлот” до летището “Франкфурт - Хан”. Според ИТАР-ТАСС тази информация е била опровергана от Берлин, а “Берлинер цайтунг” пояснява, че от сряда вечерта забраната върху кацащите самолети на “Аерофлот” е била отменена.

От “Луфтханза карго” обявиха, че вярват в бързото разрешаване на този проблем. Преговорите за разрешаването на въпроса продължават между министерствата на транспорта на Германия и Русия продължават, но Берлин заплаши, че ще сезира Брюксел за възникналите противоречия и за потенциалната възможност забраната да е наложена на всички авиокомпании от страните членки на ЕС.

Според неофициална информация от германското правителство, Берлин е отворил отново въздушното си пространство за руската “Ааерофлот”, за да се създаде база на доверие между преговарящите страни. 

Споделяне

Още от Бизнес