Преговорите с Турция за еврочленство са замразени

Преговорите с Турция за еврочленство са замразени

Признавам, че преговорите с Турция за разширяването на ЕС на практика бяха замразени заради кипърския въпрос, заяви в сряда председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, цитиран от АФП. По време на среща с посланиците на ЕС в Брюксел той настоя Евросъюзът и Турция да поддържат интензивни контакти.

От юли Кипър държи ротационното председателство на ЕС. От този момент Турция бойкотира всички срещи на високо ниво на ЕС.

 

По думите на Ван Ромпой плановете за разширяване на ЕС ще продължат, въпреки растящата умора сред много от европейските граждани.

 

"Разширяването продължава", заяви той и посочи държавите от Западните Балкани, където "всички страни имат една надежда - един ден да принадлежат към ЕС и европейското семейство".

 

Турция започна преговори за присъединяване през 2005 г., година след влизането на Кипър в ЕС, но опитите ѝ за евроинтеграция навлязоха в застой заради спора с разделения остров и опозицията на Германия и Франция.

 

Анкара няколко пъти заяви, че ще прекъсне връзките с председателството на ЕС през следващите шест месеца заради липсата на напредък в разговорите за обединение на острова.

Споделяне

Още от Европа