Преговорите със Северна Корея отново пред провал

Въпреки обнадеждаващия старт на поредния кръг от преговорите за севернокорейската ядрена програма техният край отново е на ръба на провала, съобщи в понеделник главният американски преговарящ Кристофър Хил, цитиран от световните агенции.

По думите му участниците не могат да се договорят за размера на енергийните помощи, които ще получи Северна Корея, за да се откаже от ядреното оръжие.

Въпреки това все още има шанс да бъде постигнато споразумение по време в последния ден от преговорите в Пекин. “Ние не се интересуваме от енергийно споразумение. Заинтересовани сме от постигането на споразумение за превръщане на Корейския полуостров в безядрена зона”, добави Хил.

Руският представител на преговорите Александър Лосюков изрази скептицизъм, че участниците могат да се споразумеят за размера на енергийната помощ за Пхенян. Според него има надежда в понеделник все пак да бъде приет общ документ, макар и не толкова амбициозен, колкото се предвиждало в началото.

Японският главен преговарящ Кеничиро Сасае заяви, че проблемът е в прекомерните искания на Северна Корея.

За последният ден от дипломатическите преговори в Пекин пристигна и най-големият син на севернокорейският диктатор Ким Чен-ир - Ким Чен-нам. Той подчерта, че е в китайската столица по лични причини и посещението му няма връзка с провеждащите се в града преговори.

Според някои дипломатически източници обаче е възможно визитата да има отношение към преговорния процес и да е израз на сериозното внимание, което обръща Пхенян на консултациите в Пекин, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирани от БТА. 

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?