Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Преговорите САЩ-Русия в Женева: сложни, задълбочени, откровени и директни

13 коментара
Момент от вчерашните преговори в Женева, Сн. ЕПА/БГНЕС

Повече от 7,5 часа продължиха в понеделник САЩ и Русия преговорите си по сигурността в Женева. В хода на консултациите на територията на постоянното представителство на САЩ в Женева имаше няколко почивки.

Начело на двете делегации бяха заместник-държавният секретар Уенди Шърман и заместник-министърът на външните работиСергей Рябков.

Рябков: "Ситуацията с двустранните преговори не е безнадеждна"

Пред медиите Рябков заяви, че Русия е казала на САЩ, че няма намерение да напада Украйна. "Обяснихме на колегите, че нямаме и не може да имаме никакви планове, никакви намерения за нападение на Украйна, а всички мероприятия по бойна подготовка на войските, нашите сили са осъществявали в пределите на нашата национална територия. Няма основания за опасения от какъвто и да е сценарий за ескалация на напрежението в тази връзка", каза Рябков, цитиран от ТАСС.

Той заяви, че САЩ взимат много на сериозно руските искания във връзка с гарантиране на сигурността. Той обаче добави, че САЩ не трябва да подценяват риска от конфронтация, предаде Франс прес.

Рябков добави, че разговорът със САЩ относно гарантиране на сигурността е бил сложен, дълъг, много професионален, задълбочен, конкретен и без опити да се заобикалят острите ъгли. Той допълни, че ситуацията с двустранните преговори не е безнадеждна.

Ползата от провеждането в Женева на такива разговори е била в това, че за първи път двете страни са могли да поговорят по въпроси, които по-рано не са били повдигани и да назоват нещата с истинските им имена, което само по себе си има оздравителен ефект върху отношенията на Русия със Запада, смята Рябков.

Рябков заяви, че позицията на Русия относно гаранциите за сигурността е твърда, но Москва не е повдигала ултиматуми. Русия е разяснила на САЩ в Женева защо за нея е абсолютен императив да получи правови гаранции за неразширяването на НАТО, посочи заместник-министърът. Той каза, че преговорите между Русия от една страна и САЩ и НАТО от друга по въпроса за сигурността не трябва да се проточват месеци или години.

Според Рябков база за договорености между Русия и НАТО относно гаранции за сигурността има и Русия се обявява за продължаване на диалога. Русия няма да отстъпва от своите искания за гарантиране на сигурността, подчерта обаче Рябков, но добави, че баланс на интересите между Русия и НАТО може да бъде намерен и без да се налага Русия да се отказва от своите искания.

Заместник-външният министър заяви, че Русия ще вземе по-нататъшни решения в областта на гарантиране на сигурността след провеждането на другите две важни срещи тази седмица, тази между НАТО и Русия в Брюксел на 12 януари и тази на Постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа на 13 януари във Виена.

Заместник-министърът каза също така, че Русия ще продължи ученията на своя територия, независимо от възраженията на НАТО.

Рябков съобщи и че, на преговорите в Женева е била засегната темата за бъдещето на Договора за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения.

Шърман: Представихме известен брой идеи за реципрочни мерки

От своя страна ръководителката на американската делегация на преговорите Уенди Шърман заяви, че Вашингтон е повторил пред Русия предупрежденията си в случай на инвазия на Украйна, предаде Франс прес. Тя поясни, че преговарящите страни са обсъдили евентуални реципрочни лимити на ракетите и на военните маневри в Европа. Вашингтон обаче е предупредил Москва, че политиката на отворените врати на НАТО трябва да продължи въпреки руските искания, заяви Шърман.

"Представихме известен брой идеи, въз основа на които двете страни биха могли да вземат реципрочни мерки в съотвествие с нашите интереси в областта на сигурността и които допускат подобряване на стратегическата стабилност", заяви тя.

"Ние сме обаче твърди в нашето противопоставяне на предложения в областта на сигурността, които са напълно неприемливи в САЩ. Ние няма да позволим на никой да сложи край на политиката на отворени врати на НАТО", добави Шърман.

Шърман съобщи, че е казала на Рябков, че Вашингтон няма намерение да преговаря по украинския въпрос, без да асоциира към тези разговори Киев, нито да обсъжда детайлно въпроса за архитектурата на сигурността в Европа без европейците.

Шърман каза, че засега Русия не е дала отговор на американското искане за деескалация на украинската граница. Тя обясни, че Москва би могла да започне тази деескалация, като изпрати в базите им своите военни, струпани по границата в последните седмици.

Шърман съобщи, че е казала на Рябков, че САЩ са готови да продължат разговорите в скоро време, по-специално тези относно ракетите и ракетните системи, разполагани в Европа. Тя обаче каза, че САЩ нямат намерение да обсъждат на преговори с Русия числеността на своите войски в Европа.

Шърман добави, че на преговорите е бил обсъден въпросът за военните учения в Европа. Двете страни са обсъдили пътищата за установяване на взаимни ограничения на мащабите на военните учения на континента и за увеличаване на прозрачността относно тези учения на взаимна основа. Тази тема, според Шърман, ще се обсъжда и на разговорите НАТО-Русия в Брюксел в сряда.

Американската представителка определи разговорите, проведени днес в Женева като откровени и директни. Двете страни са се опитали да разберат взаимните си позиции, добави тя.

Готов ли ще е Путин да приеме алтернативни отстъпки

След кризисните разговори в понеделник Съединените щати и Русия останаха в задънена улица по отношение на желанието на Москва да блокира бъдещо разширяване на НАТО на изток, но официалните лица се съгласиха да продължат дискусиите по други важни въпроси на сигурността, които администрацията на Джо Байдън се надява да предотвратят ново нахлуване в Украйна, пише в. "Вашингтон пост".

Заместник-държавният секретар Уенди Шърман заяви, че преговарящите от САЩ са направили предложения, свързани с обхвата на американските военни учения и разполагането на американски ракети в Европа, като предупреди, че двустранната дискусия в Женева, първата от поредица разговори тази седмица относно военното струпване на Русия около Украйна, е само началото на потенциално дълъг процес.

"Ние обаче бяхме категорични в отстояването на предложенията за сигурност, които просто нямат шанс за успех за Съединените щати", каза тя пред репортери след продължилата осем часа. "Няма да позволим на никого да затвори политиката на отворени врати на НАТО, която винаги е била основна за съюза."

Разговорите, заедно с паралелните дискусии с европейски официални лица, насрочени за сряда и четвъртък, представляват решаващ тест за опита на администрацията на Байдън да докаже, че сътрудничеството между световните демокрации може да надделее над авторитаризма и погазването на международните норми, коментира "Вашингтон пост".

Дали преговорите ще успеят да предотвратят по-нататъшен конфликт в Украйна, вероятно ще зависи от готовността на руския президент Владимир Путин да приеме алтернативни отстъпки в областта на сигурността от Запада в замяна на исканите от него гаранции за спиране на разрастването на НАТО на изток, коментира вестникът.

Без отговор

Руско-американските преговори по сигурността вчера в Женева не дадоха отговор дали се очаква по-нататъшно влошаване на отношенията между Москва и Вашингтон или все още може да се предотврати ескалация, пише руският в. "Комерсант".

Американската делегация дори не смята да обсъжда две от трите ключови искания на Русия - за отказ на НАТО от по-нататъшно разширяване и за изтегляне на американските сили и оръжия от Източна Европа. Същевременно САЩ явно са готови на компромис по третото руско искане - да не се разполагат в Европа ударни средства, които да заплашват Русия. Това обаче не е достатъчно за Москва, посочва изданието, като се позовава на коментар, получен от водещия руската делегация зам.-външен министър Сергей Рябков.

"Каквото и да остава зад кадър, това бе диалог, а не два монолога" - такъв е главният резултат от консултациите според Константин Косачов, зам.-председател на руския сенат, поместил статия в "Росийская газета". "За пръв път през трите десетилетия след Студената война Русия на абсолютно равни начала и абсолютно конкретно представи пред американците и критичните си опасения, и пътища за радикалното им отстраняване", изтъква той.

Според "Труд" обаче преговорите са приключили с "провал" - Русия "все така не гарантира сигурност на Украйна", а САЩ изпращат сигнали, че не смятат да подписват никакви споразумения. По думите на Рябков, цитиран в материала, за да предложи някакво политическо решение на Кремъл, руската дипломация ще изчака утрешната дискусия по сигурността в Съвета Русия-НАТО и срещата на ОССЕ по същата тема в четвъртък .

До седмици или месеци не бива да се чакат реални резултати от преговорите, но за няколко години може да се постигне съществен напредък, прогнозира пред "Известия" германският политолог Александър Рар. По думите му "САЩ няма как открито да заявят на Русия, че забраняват на Украйна и Грузия членство в НАТО, но могат негласно да направят отстъпки по редица въпроси".

"На Запад американците командват парада. Европейците вият от негодувание - едни от злоба, други от разочарование или защото схващат, че никой не ги пита" - това е "лошо за европейците, защото им дават да разберат: всичко се решава над главите им. Но такава е реалността", казва експертът.

"За пръв път от дълги години Русия не говори от позицията на страна, която моли за нещо (. . .), която е изгубила Студената война (. . .) Тя заявява, че няма да жертва интересите си (. . .) Това е нещо ново за САЩ и днешна Европа" - никой не е свикнал с такава Русия, коментира за "Московский комсомолец" наблюдателят Дмитрий Солонников.

Историята на човечеството не познаваше досега случай една страна без съюзници публично да представи на суперсила като САЩ и на 29-те ѝ съюзнички от НАТО документи, изглеждащи като изисквания към победени след тотално изгубена от тях война, заявява агенция РОСБАЛТ. Тя припомня, че на Русия се падат само два процента от населението на Земята, три процента от световния БВП и четири процента от военните разходи. Докато в случая на САЩ става дума за 4 на сто от световното население, 20 на сто от световния БВП и 35 на сто от военните разходи, а на страните от НАТО - за още 9 на сто от световното население, още 22 на сто от БВП и още 15 процента от военните разходи.

Единствената възможност за Русия днес според "Взгляд" е да търси договореност със Запада за "неразполагане на нападателни ракети на страните от НАТО в Украйна. В създадените условия това най-вероятно е максималното, което можем да издействаме в преговорите със САЩ и съюзниците им", смята електронният вестник.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

13 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Bлaдo
  #13

  и първи резултати от преговорите: '...сложно, задълбочено, откровено и директно...' изтегляне на пуйтиния башибузук от украинската (европейската) граница обратно навътре в дивашката канибалска (людоедска), руско-съветска Азия... ;-)

 2. pavel pavlov
  #12

  минавам транзит през бг от сочи към закитос )

 3. pavel pavlov
  #11

  https://www.youtube.com/watch?v=TbLOALhBVH8&list=RDGMEMQ1dJ7wXfLlqCjwV0xfSNbAVMitTl9DRKFFU&index=9

 4. Bлaдo
  #10

  ама нали видя точно! къде! ти ги втъкна и дръжката на косата, и дръжката на метлата, пи3достанецо ;-)

 5. Zlatan
  #9

  Шефката на американската делегация е перфектна Г-жа Смърт. Липсва и коса в ръцете. Става и за Баба Яга с метла между краката

 6. Bлaдo
  #8

  ...близките на похитените преговарят с похитителите за откупа...

 7. Иван Козов
  #7

  Тоест, Сибирската джамахирия изпусна едно "Фъссс", след като не получи нищо, и се отказа от ултиматумите.

 8. Мони Монев Тиранофоб
  #6

  Русия преместсва танковете след безрезултатни преговори със Съединените щати.................Русия започва нова серия от военни учения в граничещи с Украйна райони след първия кръг от консултации по сигурността със САЩ, който завърши в понеделник без конкретни резултати.Но с по-малко единици и хора........../ Россия двинула танки после безрезультатных переговоров с США/

 9. асен
  #5

  шърман е поредната пародия на експерт от обкръжението на хюсеин обама, което дърпа конците на дементния дедик, пърдящ на публични миста силно и дълго. по-голям позор не мога да си представя за сащ. впрочем има – паническото бягство от афганистан.

 10. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #4

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.