Преговорите СДС - ДСБ пак зациклиха

Едва подновени, преговорите между градските организации на СДС и ДСБ за съвместно участие на изборите в София пак зациклиха. В същото време ръководителите на столичното СДС бламираха лидера на партията Пламен Юруков, изразявайки готовност да подкрепи неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, въпреки официалното прекратяване на разговорите между двете партии.

Заради заседание на националното ръководство на ДСБ във вторник сутринта, се провали планираната за същото време среща на столичното ръководство на формацията с това на СДС. Шефът на сините в София Борислав Бориславов обясни, че пред тях все още стоят три варианта – да подкрепят Бойко Борисов, да се коалират с ДСБ или да излязат самостоятелно в София.

Разговорите между СДС и ГЕРБ не са приключвали, каза Бориславов ден след като Юруков се срещна с лидера на ДСБ Иван Костов и заяви, че ще работят за единна кметска кандидатура в София, а неформалният лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че няма шанс за общо участие на партията му със СДС.

“До утре вечер, когато ще се проведе областното заседание на СДС, е възможно да се случи всичко”, заяви Бориславов във вторник. Той потвърди, че сегашният общински съветник на СДС Иван Нейков е кандидатурата им за кмет на София.

“Нейков не е възможен общ кандидат, защото той е част от управляващото мнозинство в сегашния общински парламент”, заяви в отговор председателят на ДСБ – София Атанас Атанасов.  

Двете партии се разминават и във вижданията си за основния противник на изборите. Според СДС това не е Бойко Борисов, а Румен Овчаров и БСП. ДСБ обаче искат алтернатива на досегашния порочен модел на управление на София, в който според тях участват и БСП, и Борисов.

Поради тази причина ДСБ настоява в евентуалните общи листи със СДС да не участват досегашни общински съветници на СДС като Стефан Иванов.

Неформалният лидер на ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов обаче предложи следната сделка на шефовете на СДС в София - ако играят със самостоятелна листа, но го подкрепят за кмет, той е готов да подпише споразумение, че досегашният шеф на СОС Владимир Кисьов ще запази поста си след изборите. “Искам поименно да спомена, че работя прекрасно с Кисьов, с Бориславов, с Иван Нейков, Стефчо Иванов, особено с Ники Желев. Готов съм да ги вкарам веднага в моята листа, ако имат проблем със СДС”, декларира в понеделник Борисов пред “24 часа”.

Кисьов, Бориславов, Иванов и Нейков са първите четирима в общинската проектолиста, одобрена в началото на месеца от СДС - София.

Бориславов нарече “наглост” условието на ДСБ в общата листа да не влизат шефа на общинската група на СДС и на партийната организация. “Това означава, че обричаш предварително разговорите на провал", коментира той.

Според него сегашните сини общинари са променили модела “Софиянски” и не са част от статуквото.

Стефан Иванов изрази изненада от срещата между Пламен Юруков и Иван Костов. Разговорите трябва да се водят на ниво местни организации и без ултиматуми и условия, заяви той пред БНТ.

Срещата между софийските организации на СДС и ДСБ бе насрочена за сряда, а ДСБ отложиха областното си събрание, което на 2 септември трябваше да издигне кандидат-кмет, за да има повече време за преговори със сините. Такива досега не се водиха, тъй като СДС бяха в преговори с ГЕРБ, които на този етап изглеждат провалени.

"Готови сме да подкрепим всяко начинание, което ще доведе до промяна на управлението в столицата", коментира Атанасов.

Целта на десните партии е да се намери алтернатива в лицето на човек, който да се занимава с проблемите на столичани, а не да се ръководи от собствените си амбиции, заемайки кметския пост, обясни той.

Според Атанасов “има доста имена на хора с десен профил, които биха били обект на обсъждане при преговорите”. На въпрос на Mediapool за евентуални общи листи със СДС и условието им в тях да не влизат настоящи съветници, Атанасов отговори, че “ако няма обща кметска кандидатура, няма как да има и обща листа”.

Петър Москов, председател на предизборния щаб на ДСБ, каза, че за тях е абсолютно неприемливо Борисов да бъде отново кмет на София. "Кмет на София от ДСБ и СДС - това е нашата цел още от началото на кампанията за местните избори", уточни той.

“Нашият проблем не е Бойко Борисов и не е БСП, а моделът, по който се управлява градът. Даваме възможност на всички наши потенциални партньори да преговаряме, за да дадем най-доброто на града”, обясни Москов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?