Преговорите в Германия за управляваща коалиция ще започнат утре

Лидерите на ХСС, ХДС и ГСДП Хорст Зеехофер, Ангела Меркел и Мартин Шулц

Представители на консервативния блок ХДС/ХСС на канцлерката Ангела Меркел и на социалдемократическата партия ще започнат утре преговори за съставяне на ново коалиционно правителство на Германия, предаде Ройтерс, като се позова на партийни източници.

Меркел и лидерът на ХСС Хорст Зеехофер ще се срещнат с лидера на ГСДП Мартин Шулц в 9 ч. сутринта в Берлин. След това е насрочена среща на 15 политици от трите партии, добавя Ройтерс.


Това ще е втори опит на Меркел да състави коалиция след изборите през септември, на които нейната партия Християндемократически съюз (ХДС) и баварският ѝ съюзник "Християнсоциален съюз (ХСС), както и самата ГСДП, претърпяха сериозни загуби, отбелязва ДПА.

Агенцията определя следните сценарии като най-вероятни във връзка с коалиционните преговори:

Преговорите биват успешни. Те довеждат до сключване на споразумение за управляваща коалиция, което след това бива одобрено на вътрешнопартийно гласуване от около 450 000 членове на ГСДП. Тогава Германия се връща към т. нар. "голяма коалиция", тоест управление на двете най-големи политически сили.

 

Официалните преговори или напълно се провалят, или партийните ръководства постигат коалиционно споразумение, което обаче не бива подкрепено от редовите членове на ГСДП. И в двата случая Меркел няма да има избор и ще трябва да започне да мисли наново какво да прави.

При такъв развой тя съставя правителство на малцинството. Това ще я принуди да търси подкрепа от опозиционните парламентарни групи в Бундестага. Канцлерът засега изключва този вариант, но може и да бъде принудена да се върне към него.

Меркел може да направи втори опит да състави правителство със Зелените и либералната Свободна демократическа партия (СвДП). През ноември преговорите между ХДС/ХСС и тези две политически сили се провалиха; Зелените остават отворени за нов кръг преговори, докато ръководството на СвДП изключи такъв вариант.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер започва сложната процедура за произвеждане на нови парламентарни избори.

Споделяне

Още от Европа