Преговорите за Брекзит приключиха без успех, втори референдум е все по-вероятен

Тереза Мей и Джереми Корбин

Преговорите между британското правителство и опозиционната Лейбъристка партия приключиха без споразумение. Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин написа писмо на премиера Тереза Мей, в което отбелязва, че преговорите са се изчерпали заради нестабилността на правителството.

Според Корбин макар преговорите да са били подробни и конструктивни, не е постигнато разбирателство по спорните въпроси между правителството и опозицията.

"Нарастващата слабост и нестабилност на правителството ви означава, че не може да сме сигурни в гаранциите ви за това, което договаряме помежду си", изтъква Корбин в писмото си до Мей, цитирано от Асошиейтед прес.

"Шансът да се постигне споразумение е нула. Не можем да сключваме сделка с правителство, което е пред разпадане", заяви по-рано пред Ройтерс източник от Лейбъристката партия, пожелал анонимност.

При това положение Мей и лейбъристкият лидер Джереми Корбин ще преминат към втора фаза, която има за цел да се постигне съгласие за процедура от гласувания в парламента в опит да се постигне консенсус, посочи Би Би Си.

Няма шанс да бъде получено одобрение от британския парламент за всички аспекти на Брекзит до края на юли, заяви в петък самият Корбин след провала на преговорите с правителството, предаде Ройтерс

По думите му преговорите са били прекратени, защото правителството не е променило основните си позиции.

Запитан за ориентировъчното гласуване, което ще покаже дали депутатите подкрепят идеята за напускане на ЕС до 31 юли, той каза, че лейбъристите ще гласуват против. Според него е невъзможно да бъде прокаран през парламента толкова голям и спорен законопроект до тази дата.

Говорител на министър-председателката Тереза Мей каза, че правителството обмисля следващите си стъпки.

Въпреки реалния напредък по някои въпроси, опитите да се стигне до консенсус за Брекзит с лейбъристите се провали заради теми като митническия съюз с ЕС и втори референдум, добави той. По думите му Мей отново ще опита да събере подкрепа в парламента за сделката за Брекзит, която постигна с ЕС.

Според влиятелния лейбъристки депутат Хилари Бен е вероятно да се стигне до нов референдум за членството на страната в ЕС.

"Има само два възможни изхода от кризата около Брекзит: или парламентът ще приеме споразумение за излизането от ЕС, или ще трябва отново да се обърнем към британския народ и да го помолим да направи избор. И аз мисля, че перспективата за потвърдителен референдум става по-близка, въпреки че за това все още няма мнозинство в парламента", каза Бен, цитиран от Би Би Си.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа