Преговорите за Брекзит продължават да буксуват

Вместо напредък се очертава "задълбочаваща се безизходица“

Дейвид Дейвис и Мишел Барние по време на пресконференцията в четвъртък.

Не бе постигнат "решаващ напредък" по време на третия кръг от преговорите за Брекзита, каза в четвъртък в Брюксел главният преговарящ на Европейската комисия Мишел Барние, цитиран от ББС.


По думите му на четиридневните преговори тази седмица двамата с британския преговарящ Дейвид Дейвис са направили "множество важни уточнения по множество важни въпроси", сред които по статута на граничните работници.

 

"Обаче ние не постигнахме никакъв решаващ напредък по никоя от принципните теми, макар че в дискусиите, които имахме за Ирландия, тези дискусии бяха плодотворни", каза Барние на съвместна пресконференция с Дейвис.

Европейският главен преговарящ декларира, че ЕС е готов да засили темпото за преговорите и предупреди, че "с всеки изминал ден се доближаваме до датата на раздялата".

 

Според него съществува заплахата Великобритания да напусне блока без договор, в случай че преговорите не приключат до определения им срок - 29 март 2019 г.

Барние каза, че преговорите все още са "доста далеч" от възможността да преминат към обсъждането на бъдещите отношения.

 

Лондон се стреми да измести преговорите за Брекзит към въпроса за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС, включващи и подписване на търговски споразумения. Но общността настоява, че първо трябва да бъде постигнат напредък по проблемите с "развода", включително правата на гражданите, границата между Великобритания и Република Ирландия и сметката на страната за напускането на Евросъюза.

 

На пресконференцията днес в Брюксел Дейвид Дейвис призна, че остават "значителни разногласия", и прикани ЕС да прояви "гъвкавост" в преговорите. Като пример той посочи огромния финансов ангажимент, който трябва да поеме Великобритания към съюза, и каза, че неговото правителство има задължението пред британските данъкоплатци да оспорва тези претенции на ЕС.

 

Съдейки по британската обърканост и колебания, преговорите едва ли ще напреднат


Според посланиците на страните от Европейския съюз в Брюксел преговорите за Брекзит едва ли ще напреднат през октомври, както беше планирано, тъй като британското правителство изглежда слабо, разединено и несклонно да приеме всички последици от решението за напускане на Европейския съюз, пише по темата в четвъртък британският в. "Гардиън".

 

Вестникът цитира бившия германски посланик във Франция и бивш главен съветник на канцлерката Ангела Меркел по европейските въпроси Николаус Майер-Ландрут, според когото преговорите едва ли ще навлязат в нова фаза през октомври, ако се съди по сегашните британски позиции.

 

Трябва да е ясно: кризата в тези преговори не е зад нас, а пред нас. Аз не знам кога ще настъпи тя или какъв ще е изходът, предупреди той.

 

"Гардиън" цитира и френския посланик в ЕС Пиер Селал. Според него, погледнато от Брюксел, впечатлението, което създава Великобритания е за "обърканост и колебание", докато останалите страни в съюза демонстрират яснота, единство и известно спокойствие.

 

Той казва, че усещането, което създава Великобритания, е за огромно подценяване на последиците от решението ѝ. Изключително трудно е да се заличат 45 години съвместен живот, подчертава Селал.

В. "Индипендънт" цитира изявление на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, че ЕС няма да отстъпи и на милиметър в защитата на правата на европейските граждани при преговорите за Брекзита. Таяни подчертава, че сега гражданите от ЕС във Великобритания продължават да се чувстват толкова несигурни, колкото и когато през март британското правителство задейства официално чл. 50 от Лисабонския договор.

 

Коментарите на председателя на ЕП се появиха на фона на съобщения, че Лондон се опитва да заобиколи преговорния екип на Европейската комисия, оглавен от Мишел Барние, и да разговаря направо със страните членки за бъдещите търговски отношения - предположение, което европейски представители отрекоха.

 

Коментарите на Таяни последваха изказване на Барние, че британците трябва да започнат да преговарят сериозно и че той е обезпокоен от неяснотите в британската позиция по някои въпроси. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер също изрази мнение тази седмица, че подготовката на Великобритания за излагане на позицията ѝ не е удовлетворяваща, отбелязва вестникът.

 

Задълбочаваща се безизходица

Европейските преговарящи останаха слисани, след като вчера британските им колеги предприеха правна деконструкция на т.нар. "сделка за Брекзита", а преговорите се ориентираха към задълбочаваща се безизходица, посочва "Дейли телеграф".

 

В продължение на три часа британският преговорен екип старателно отхвърляше ред по ред исканията на ЕС за сделка за развод на стойност 100 милиарда евро на фона на едва прикритата ярост на европейските си колеги.

 

Настъпи пълно смайване. Всички бяха изумени, след като ни казаха, че подготовката на ЕС по финансовото споразумение е неадекватна, признава цитиран от "Телеграф" европейски източник.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?