Преговорите за Брекзит стартират след 6 месеца

До пролетта на 2019 г. Великобритания трябва да е напуснала ЕС

Преговорите за Брекзит стартират след 6 месеца

До края на март 2017 година Великобритания ще даде официален старт на преговорите за излизането на страната от ЕС, заяви премиерът Тереза Мей пред "Би Би Си".

"Ще задействаме (член 50) до края на март 2017 г.", заяви Мей, като има предвид формалната процедура за раздялата на Великобритания с ЕС, даваща на Обединеното кралство до две години да договори излизането си от съюза.

Очаква се процедурата, свързана с Брекзит, ще мине през британския парламент между май 2017 и май 2018 г.

Това означава, че преговорите ще текат и по време на българското председателство на Съвета на ЕС, която е през първата половина на 2018 г.

Тереза Мей, цитирана от БТА, посочи, че британският парламент ще определи кои закони на ЕС ще продължат да бъдат спазвани и декларира, че ще се стреми да постигне добро за британците споразумение със съюза. Тя каза, че иска да запази добри отношения занапред с останалите страни от ЕС и че дължи на бизнеса осигуряването на добри условия за търговия със стоки и услуги с държавите от ЕС.

Премиерът отбеляза, че ще откликне на желанието на сънародниците си за налагането на контрол върху пристигането на хора от ЕС в кралството.

В отговор на въпрос дали правителството ѝ ще даде предимство на въпроса за имиграцията пред достъпа до безмитна търговия с ЕС при преговорите за Брекзит, Мей каза единствено, че иска да получи "правилното споразумение".
Мей бе твърда, че няма да коментира постоянно преговорите, които води, нито ще издава позицията си.

И след като напусне съюза, Великобритания ще иска да запази някои от регламентите на ЕС, включително за правата на трудещите се и околната среда, каза днес в интервю за телевизия "Ай Ти Ви" британският министър на транспорта,Крис Грейлинг, който е една от водещите фигури в кампанията за Брекзит .

"Има някои неща, които ще искаме да запазим: в областта на околната среда например, в областта на правата на трудещите се. Има други неща, от които ще искаме да се избавим", каза Грейлинг.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?