Преговорите за Бургас–Александруполис продължават в София

Разговорите по реализацията на проекта за строеж на нефтопровода Бургас – Александруполис ще продължат в София на 26 януари, съобщи в петък БНР.

Заместник-министърът на регионалното развитие Калин Рогачев е преговарял с руския зам.-министър на промишлеността и енергетиката Андрей Дементиев.

Двете страни продължават да уточняват спорния въпрос за собствеността на входния терминал към петролната тръба. Русия иска платформата да е собственост на международната проектна компания, която ще се учреди след като се подпише конвенцията между трите страни – България, Гърция и Русия.

Практически мажоритарният собственик на капитала на проектната компания ще са руските фирми, които по последни данни ще държат 51 на сто от акциите на бъдещата тръба.

България обаче настоява собствеността на съоръжението да е в ръцете на български компании. Предишното правителство на НДСВ излезе с решение дружеството “Универсален терминал Бургас”, в което участват държавната фирма “Техноекспортстрой” и частната “Фронтиер” да проектират, изградят и управляват общата входна инфраструктура към тръбите на двата проекта за нефтени тръби от Бургас – към гръцкото пристанище Александруполи и към албанското Вльора.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?