Преговорите за договорите с американските ТЕЦ може би ще започнат наесен

Теменужка Петкова се включи в честването на Деня на миньора

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че ѝ е трудно да прогнозира кога ще започнат преговорите за разтрогване на дългосрочните договори за изкупуване на тока от т.нар. американски въглищни централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3". Може би съвсем скоро, през есента, допусна тя в отговор на журналистически въпроси след отбелязването на Деня на миньора в петък.

"Ще работим за това да бъде постигната такава договореност, която да удовлетворява и двете страни. Да им позволим да работят и да гарантираме енергийната си сигурност“, заяви тя.

Българското правителство поиска от двете дружества предсрочно разваляне на договорите, които имат с НЕК за гарантирано изкупуване на произведената от тях електроенергия за срок от 15 години. До това се стигна след като през 2014 г. енергийният регулатори  работодателите сезираха Европейската комисия, че тези контракти представляват неправомерна държавна помощ. От Брюксел все още няма произнасяне дали има такава, но превантивно държавата реши да търси развалянето им като според запознати причината за това е опасността, ако ЕК реши, че има нерегламентирана държавна помощ, срещу самата държава да започне наказателна процедура. Това това се опитва да избегне сега правителството, търсейки предсрочно спиране на договорите срещу компенсация за двете компании.

За целта е изработена методика, която бе представена на двамата американска инвеститора .

"Предоставихме икономическите си анализи на двете американски централи. Те поискаха срок до края на юни, за да разгледат методиката, да се запознаят с подхода, който е приложен“, припомни Теменужка Петкова.

По думите ѝ централите вече са представили своето становище в Министерството на финансите, което е координатор на казусите, касаещи нерегламентираната държавна помощ.

Петкова коментира, че обсъжданата сега с тях методика за компенсациите и заложеният в нея подход ще даде отговор на въпроса дали двете компании са изплатили вложените от тях общо над 2.3 млрд. евро инвестиции за построяване на "Ей И Ес Гълъбово" и модернизацията на "Марица Изток 3".

"Именно по тях (методологията и подходът) ще преговаряме“, каза тя.

"Двете американски централи са основна базова мощност за българската електроенергетика. Без нея тя трудно би могла да се справи, особено в зимния период“, коментира още тя.

Споделяне

Още от Бизнес