Преговорите за износа на ток за Турция пак зациклиха

Преговорите за подновяването на износа на ток за Турция пак зациклиха, стана ясно от изявление на Бюлент Ишмет, съветник на турския енергиен министър. Очакваната утре в София среща няма да се проведе, съобщи Ишмет. Информацията бе потвърдена и от българския министър на енергетиката Милко Ковачев.

Ковачев ще разговаря по телефона утре с турския си колега Хилми Гюлер във връзка с кореспонденцията между енергийните компании на двете страни за цените на българския ток за Турция. Той е разговарял днес с посланика на Турция у нас Хайдар Берк и с българския дипломат номер едно в Турция Стоян Сталев.

Вчера електрическата компания на Турция е изпратила "доста неясен", според министър Ковачев, отговор на българските предложения за цени на изнасяната електроенергия.

НЕК е изпратила два варианта. Първият е в рамките на междуправителствените споразумения от 1998 година и предвижда да се изнасят 4 милиарда киловатчаса годишно електроенергия при зимни и летни цени. Вторият е за намаляване на доставяните годишни количества, но и на инвестициите във визираните в междуправителственото споразумение инфраструктурни проекти с участие на турски фирми.

Ковачев каза, че в писмото на турската компания се посочва, че очакват да се изпълнява споразумението и протокола от 1998 година.

Анкара спря едностранно вноса на български ток през април т.г. с мотива, че България не изпълнява ангажимента си за участие на турски фирми в строителството на каскадата "Горна Арда" и отсечката Оризово - Капитан Андреево от магистрала "Марица".

След няколкократно отлагане, преди десет дни - на 9 юни, в Анкара се проведе среща между българските министри Милко Ковачев и Валентин Церовски и турският енергиен министър Хилми Гюлер. След 12 часа преговори тримата не успяха да постигнат окончателно споразумение как да продължи изпълнението на междуправителственото споразумение "ток срещу инфраструктура". От министерството на енергетиката тогава съобщиха, че до 10 дни българската и турската енергийни компании трябва да се споразумеят за цените и тарифите на доставките на електроенергия за южната ни съседка. След като този въпрос се изчисти, ще започнат и преговорите за изпълнението на двата инфраструктурни проекта.

На 13 юни от НЕК съобщиха, че са изпратили на турската компания ТЕДАШ няколко варианта за подновяване на доставките на електроенергия.

Днес пред БНР обаче Ишмет определи като несериозно писмото на НЕК. По думите му, то не съдържало никаква конкретна информация за това как може да се реши проблема около износа на български ток за Турция.

Българският енергиен министър Милко Ковачев съобщи, че ТЕДАШ е изпратила на НЕК отговор на писмото, но не уточни какво съдържа той.

Основният спор е за цената, по която изнасяме електроенергия за южната ни съседка - 3,5 евроцента, която е записана в търговския договор между НЕК и ТЕДАШ. Турция настоява тя да бъде намалена.

Анкара иска да намали и количеството ток, който внася от България. Срещу това обаче категорично възразява енергийният министър Милко Ковачев. Аргументът му е, че за разлика от цената, количеството ток е записано в споразумението между България и Турция, парафирано от двата парламента.

Според българската страна, ако се стигне до поевтиняване на цената на тока, пропорционално ще се намали и частта от изграждането на двата инфраструктурни проекта, които България ще поеме за своя сметка. Според споразумението от 1998 г., с приходите на НЕК от износа на ток за Турция трябва да се финансира изграждането на "Горна Арда" и Оризово - Капитан Андреево, в което да участват турски фирми.

Два дни след като НЕК изпрати писмото си, на 15 юни, министърът на регионалното развитие Валентин Церовски обяви, че България няма да прави компромиси в преговорите за доставките на ток за Турция. Церовски заяви, че всички неизгодни за България моменти ще бъдат изчистени и ще бъдат защитени националните интереси.

Вчера пък стана ясно, че Анкара е получила принципно съгласие от Русия да намали цената на доставяния природен газ за Турция. Малко преди да спре доставките на ток, Анкара прекрати и доставките на синьо гориво от Русия. Основната причина и за двете действия е намаленото електропотребление в Турция от няколко месеца, довело до спирането в началото на април т.г. на няколко местни електроцентрали и синдикални протести.

Споделяне

Още от Бизнес