Преговорите за Кипър ще продължат на равнище експерти на 18 януари

Преговорите за Кипър ще продължат на равнище експерти на 18 януари

Преговорите за Кипър приключиха без постигнато споразумение снощи, но ще продължат на равнище експерти на 18 януари, предаде Ройтерс.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази увереност, че участниците са решени да направят "последно усилие" за намиране на решение на продължаващото от десетилетия разделение на острова на гръцка и турска част.

Няма определена дата за нова среща на гарантите на процеса - външните министри на Гърция, Турция и Великобритания, отбелязва Ройтерс.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу уточни, че съставът на участниците на срещата на 18 януари ще е същият като на вчерашната среща в Женева - представители на ООН, на двете кипърски страни, Великобритания, Гърция, Турция и ЕС.

Чавушоглу каза, че не е определен краен срок за работата на експертите. Задачата им ще бъде да проучат въпросите по намиране на решение за Кипър, включително в областта на сигурността, и да изготвят предложения за среща на политическо равнище, която може да се състои в края на януари.

"Надяваме се да се съберем в края на януари", каза турският външен министър.

Преговорите за повторното обединение на Кипър може да произведат "радикална" промяна в ситуацията относно сигурността на острова, която в момента е гарантирана от Гърция, Турция и Великобритания, каза на пресконференция в петък в Женева кипърският президент Никос Анастасиадис, информира агенция Ройтерс.

"Фактът, че съобщението на ООН подчертава ясното намерение на участниците за постигане на взаимно приемливо решение по въпросите за сигурността и гаранциите, дава мандат на работните групи да изготвят нова форма (на гарантиране на сигурността), приемлива за всички и радикално различна от системата на гарантите от 1960 г.", заяви Анастасиадис.

Един от спорните въпроси е присъствието на около 30 000 турски войници на острова, които кипърската гръцка страна иска да бъдат премахнати, но турският външен министър Мевлют Чавушоглу ги описа като "сила на стабилността" в Кипър.

"Няма да коментирам позицията на г-н Чавушоглу", заяви кипърският президент. "Всъщност това е източник на нестабилност и затова кипърският проблем стои нерешен вече 43 години. Но това, върху което трябва да се фокусираме, е обсъждането на начини за намиране на решение, което ще отразява вижданията за сигурността на всички кипърци".

Анастасиадис отбеляза още, че участието на Турция в преговорите показва, че тя е готова да сътрудничи.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?