Преговорите за коалиция в Лондон продължават

Преговорите за коалиция в Лондон продължават

Екипът на британските либералдемократи, които преговарят с консерваторите за формиране на ново правителство, са се срещали тайно и с лейбъристки представители през уикенда, съобщи ББС в понеделник.

В същото време преговарящите екипи на торите и либералдемократите казаха, че са постигнали "напредък" на третия ден от разговорите.

На изборите във Великобритания, проведени на 6 май, опозиционната Консервативна партия спечели най-много места в парламента, които обаче не ѝ достигат да състави правителство. Поради тази причина се водят преговори с третата политическа сила – либералдемократите.

Лидерът на либералдемократите Ник Клег и лидерът на консерваторите Дейвид Камерън проведоха 30-минутен телефонен разговор в понеделник сутринта, след като имаха лична среща предишния ден и преди да продължат преговорите в понеделник.

Ник Клег заяви пред репортери, че разбира силния интерес към преговорите и изрази увереност, че ще стигнат до решение "колкото е възможно по-бързо". Надявам се хората да разберат, че искаме да стигнем до правилно решение, а не до такова, което "няма да издържи проверката на времето", допълни той.

Уилям Хейк, един от висшите консерватори, участващи в преговорите, заяви пред репортери, че те вървят "добре" и че заедно с либералдемократите обсъждат "някои специфични идеи и предложения". "Оптимисти сме", че скоро ще има напредък, посочи той.

По думите му преговарящите екипи "работят наистина добре заедно". И двете страни подчертаха, че стабилността на британската икономика е ключът към каквото и да е споразумение.

От партията на консерваторите изтъкнаха, че основа на всяко бъдещо споразумение е икономическата стабилност и намаляването на държавния дефицит.

И двете партии оцениха досегашните разговори като позитивни и полезни. Разисквани бяха реформи в политическата и банковата система и мерки за намаляване на дефицита. Агенциите коментират, че двете партии се опитват да вдъхнат доверие на финансовите пазари, разтърсени от кризата в Гърция.

Отделно от това в понеделник има среща на депутатите, избрани от двете партии, както и на ръководството на либералдемократите, което може да утвърди евентуално решение за споразумение.

В същото време водещи представители на Лейбъристката партия се събраха при премиера Гордън Браун на "Даунинг стрийт"10.

ББС се позовава на свои източници от Либералдемократическата партия, според които партията е готова на сериозни преговори в лейбъристите, ако Гордън Браун даде знак в понеделник, че е готов да се оттегли от премиерския пост. Консерваторите и либералдемократите биха постигнали мнозинство за формиране на правителство, ако успеят да преодолеят сериозните си политически различия.

При конфигурация между лейбъристи и либералдемократи, ще е нужна подкрепа на други партии, за да се формира мнозинство.

Либералдемократите настояват за реформа в избирателната система. Парламентарните избори във Великобритания в момента се произвеждат по мажоритарна система с едномандатни избирателни райони. Партията на Ник Клег предлага тази система да бъде заменена с пропорционална, която би им осигурила много повече мандати в долната камара на парламента.

Натискът върху Ник Клег да вземе решение дали да се коалира с консерваторите или с лейбъристите нарасна днес, отбелязва АП.

И трите основни британски партии се опасяват, че един дълъг период на политическа несигурност би разтърсил финансовите пазари и би разгневил британските избиратели, които са нетърпеливи да видят страната стабилна.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?