Преговорите за минималната заплата се подновяват тази седмица

Бисер Петков

Преговорите за начина, по който да се формира минималната заплата, ще бъдат подновени още тази седмица. Това обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в понеделник пред БНР. Той очаква до средата на годината да има споразумение със синдикатите и работодателите:

“Спорните въпроси в споразумението е какво да бъде съотношението между минималната работна заплата (МРЗ)и средната работна заплата (СРЗ). Целта ми ще бъде отново да седнем заедно със социалните партньори и да търсим постигане на споразумение“, каза той.

“При наличие на споразумение и ясни показатели, индикатори, процедури за договаряне на равнището на МРЗ, би трябвало да отпаднат тези периодично повтарящи се и проявяващи се несъгласия по отношение на това дали се "помпа" МРЗ или тя не е достатъчно висока“, коментира още Петков.

Предстои да започне договарянето на минималните осигурителни прагове, след като миналата година тя не се състоя поради оттегляне на работодателските организации от преговорите, като едно от условията за връщане, което бе поставено, бе приемане на механизъм за определяне на минималната работна заплата, допълни Петков.

Според социалния министър, вносът на работна ръка от Молдова и Украйна не би оказал дъмпинг върху пазара на труда у нас и наемането на местна работна ръка. Това е една възможност, която Законът за трудовата интеграция и трудовата мобилност дава на българските работодатели, изтъкна той.

Всички основателни искания на родителите на деца с увреждания ще бъдат внимателно изслушани, разгледани и ще се търси възможност за удовлетворяването им, увери още Бисер Петков.

“Не мога да твърдя, че по отношение наброя на инвалидните пенсии се отклоняваме чувствително над стойностите и равнищата в други осигурителни системи. Проблемът е в неефективността на модела, това не се оспорва от никого“, посочи Бисер Петков.

По думите му, за да бъде моделът на интеграция на хората с увреждания по-справедлив, трябва да се приложи комплексен индивидуален подход и тези хора да се включат пълноценно на пазара на труда.

Споделяне

Още по темата

Още от България