Преговорите за ново израелско правителство очаквано зациклиха

Преговорите за ново израелско правителство очаквано зациклиха

Председателят на израелската центристка партия "Кадима" Ципи Ливни отказа да се присъедини към правителство, оглавявано от лидера на дясната партия "Ликуд" Бенямин Нетаняху, съобщиха световните агенции в петък.

"Нашата среща завърши без споразумение по основните въпроси", каза Ливни след продължил час и половина разговор с Нетаняху в Тел Авив.

Партията на Ципи Ливни вкара с един депутат повече в 120-местния парламент – Кнесета, от опозиционната "Ликуд" на Бенямин Нетаняху – съответно 28 и 27 места. Президентът Шимон Перес обаче възложи на Нетаняху да състави коалиционен кабинет, тъй като се ползва с по-голяма подкрепа от другите партии в парламента.

В петък Ципи Ливни обеща, че "Кадима" ще подкрепя при необходимост бъдещото правителство и че ще бъде отговорна опозиция. "Ние ще го поддържаме, за да се справим със заплахите срещу Израел, когато е нужно", увери тя.

Според нея обаче евентуален кабинет на Нетаняху ще блокира всяка възможност за подновяване на мирните преговори, като откаже да подкрепи създаване на палестинска държава в съседство с Израел. По думите ѝ по време на срещата също не е получила уверение, че новото правителство ще работи за постигане на мир с палестинците на базата на създаването на две държави.

''Направих всичко възможно за постигане на единство, което е така важно заради предизвикателствата към сигурността и икономиката, пред които е изправен Израел. За голямо мое съжаление се сблъсках с категоричния отказ на Ливни“, каза от своя страна Нетаняху.

Така ключова роля в съставянето на кабинета ще изиграе крайнодясната партия "Наш дом Израел” на Авигдор Либерман и религиозната "Шас".

Споделяне

Още от Свят