Преговорите за обединението на Кипър се провалиха

Преговорите за мирния план за Кипър се провалиха, съобщи в Хага генералният секретар на ООН Кофи Анан в официално комюнике, разпространено рано тази сутрин.

Ясно е, че няма да бъде възможно да се постигне споразумение за Кипър; стигнахме до края на пътя, каза Анан, под чиято егида се водиха преговорите между лидерите на гръцката и турската общност на острова.

Основната отговорност за провала на преговорите трябва да се поеме от лидера на кипърските турци Рауф Денкташ, който отказа да се съгласи с връщането на десетки хиляди кипърски гърци в северната част на острова и с възстановяването на техните имоти там.

Анан разговаря с лидерите на двете общности Рауф Денкташ и Тасос Пападопулос през целия ден вчера, а последните срещи приключиха след полунощ. Кофи Анан се срещна поотделно с лидерите на кипърските турци и кипърските гърци, с представители на Гърция, Турция, САЩ и Великобритания като гаранти на евентуално споразумение.

Във вчерашната среща в Хага участваха също и бившият кипърски президент Глафкос Клиридис.

На срещата в Хага Гърция бе представена от главния секретар на министерството на външните работи Анастасиос Скопелитис. От турска страна присъства заместник-министърът на външните работи Угур Зиял, а от страна на Великобритания - специалният пратеник на Форин офис за Кипър лорд Дейвид Ханей.

Генералният секретар на ООН иска лидерите на кипърските турци и на кипърските гърци да приемат предложението за два референдума за неговия мирен план на 30 март, за да може един обединен Кипър да подпише договора за присъединяване към Европейския съюз през април.

Основната отговорност за провала на преговорите се носи от лидера на кипърските турци Рауф Денкташ, който отказа да организира референдум в северната част на острова.

Четейки официалното изявление на Анан, специалният пратеник на генералния секретар на ООН по кипорския проблем Алваро де Сото отбеляза, че президентът на Кипър Тасос Пападопулос е отговорил положително на поканата на Анан, заявявайки, че е готов да подложи на референдум неговия план за Кипър при някои условия, отнасящи се до законовия пакет на плана, необходимия срок за информиране на кипърските гърци и договора Кипър - Гърция.

Де Сото посочи от името на Кофи Анан, че лидерът на кипърските турци Рауф Денкташ е заявил, че не е готов да направи същото в турската част на острова, тъй като е радикално несъгласен с основни положения от плана на ООН.

Денкташ е заявил освен това по време на последните преговори, че Турция в никакъв случай не може да подпише декларацията, която беше поискана от страните-гаранти в Кипър, тъй като подобно нещо ще изисква одобрение от турския парламент.

Рауф Денкташ е казал на пресконференция тази сутрин, че мирните усилия са "стигнали до края на своето развитие" и че за ЕС "ще бъде много трудно, защото предстои да приеме половината от една страна, когато можеше да има цялата страна".

Де Сото изрази разочарованието на генералния секретар на ООН Кофи Анан от факта, че двете страни не са намерили възможност да решат проблема помежду си. Същевременно той отбеляза, че Анан няма да изостави кипърския проблем и ще използва всяка възможност за решаването му в бъдеще.

Американският президент Джордж Буш изрази подкрепата си за плана на Кофи Анан за обединение на Кипър, съобщават гръцките медии.

Според кипърския вестник Авриани "внезапният поврат в позицията на лидера на управляващата в Турция Партия на развитието Ердоган, заявена миналия петък, по същество е предизвикала провала на вчерашната среща в Хага.

"Крахът на вчерашните разговори в Хага води до един безмилостен извод: докато Рауф Денкташ ръководи кипърските турци, ще трябва да се изключи решаване на кипърския проблем", отбелязва вестник Хора.

Споделяне

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?