Преговорите за общ десен кандидат-президент потънаха в разнобоя между водещите ги

Преговорите за издигането на общ кандидат за президент, подкрепян от десните политически сили, продължават да потъват в разногласие и остри изказвания на представители на тези сили срещу начина на воденето на преговорите и участниците в тях.

В неделя независимият депутат и член на Демократическата партия Мария Капон заяви на пресконференция в Пловдив, че липсата на обща политика и лицемерието при воденето на преговорите за единен десен кандидат за президент е довел до днешните резултати - букет от различни предложения, без да има ясна кандидатура, силно подкрепена от десните сили.

Коментарът ѝ бе по повод на невъзможността на десните сили да се споразумеят за издигането на един взаимно приемлив за всички кандидат за президентските избори.

Тя бе категорична, че сред номинираните има достойни хора, както и такива с комплекси, и други - абсолютно неизвестни. Според Капон това създавало у десните избиратели огорчение и те надали щели да го търпят дълго.

Засега неофициалните номинации за общ десен кандидат са няколко, които бяха оповестени публично, са на бившия президент и лидер на СДС Петър Стоянов, която той сам предложи в петък, на зам.-председателя на ДСБ Веселин Методиев, на адвоката Иван Груйкин, също предложен от ДСБ.

ДСБ предложи още, ако не се стигне до взаимно приемлива кандидатура, да се направят предварителни избори.

В Добрич в неделя депутатът от ДСБ Константин Димитров заяви по повод кандидатурата на Петър Стоянов, че нито един от лидерите на десни партии не би могъл да бъде обединител на избирателя вдясно и на преките избиратели от други формации.

Трябва да загърбим онова, което ни разделя и да потърсим силен кандидат извън лидерите, но първо сред преговарящите и членовете на ЕНП, добави Димитров. Той съобщи, че след последната среща в петък осемте десни партии остават на мнение да не се разширява формата на преговорите, било то с ГЕРБ или Новото време, нещо, срещу което е лидерът на СДС Стоянов. Стоянов покани Бойко Борисов да се присъедини към преговорите, надявайки се, на “разширяване на електоралната подкрепа на десния кандидат”.

От своя страна столичният кмет и все още неформален лидер на формированието ГЕРБ се обяви за десен, забравяйки, че допреди неотдавна прокламираше лоялност към президента Първанов в една предизборна кампания, в която Първанов би се кандидатирал за втори мандат.

В сферата на непродуктивната риторика бе и изявлението на новия лидер на областното ръководство на СДС в София Борислав Бориславов, който бе избран на този пост на отчетно-изборната конференция на организацията, провела се в неделя.

Бориславов призова СДС да загърби овехтелите спорове и изрази надежда, че десните сили ще престанат да си мерят силите. На конференцията СДС – София е приел политическа резолюция, в която се казва, че организацията застава категорично зад разбирането, че осемстранният формат на парламентарно представените опозиционни партии за издигане на единна президентска кандидатура трябва да бъде запазен.

“Но, за да победим на изборите, трябва да бъдат привлечени като наши партньори в разговорите и други партии, организации и личности, които имат дясноцентристка ориентация и ясно изразено отношение към управлението на БСП, ДПС и НДСВ и нейния президент Георги Първанов”, се посочва още в резолюцията.

На въпрос дали ДСБ няма да бъде против разширяването на осемстранния формат, Борислав Бориславов заяви: “Не съм сигурен, че ДСБ е дясна партия”.

Той изрази опасение, че ДСБ и нейният лидер Иван Костов не искат нов президент. Бориславов призова избирателите на ДСБ да направят правилния избор, защото в голямата си част били седесари.

От своя страна ръководството на “Гергьовден” разпространи в неделя политическа позиция по издигането на десен кандидат-президент. “Желанието на ДСБ да доминира в процеса на избор на дясноцентристки кандидат-президент превръща самите преговори в “игра на стъклени перли” и на практика ги води в задънена улица”, се казва в позицията.

“Предложението за предварителни избори няма да помогне, а ще обрече бъдещия общ кандидат. Не можем да си представим как подръжниците на СДС и ДСБ, например, ще се явят веднъж един срещу друг на избори, а после – заедно. Ако различните лидери на бившето СДС имаха тази мъдрост, то те нямаше сега да са в различни партии”, се посочва в позицията.

„Движение Гергьовден” остава лоялен партньор в парламентарната група на ОДС. Ще продължим да участваме в преговорния президентски формат на т.нар. “осмица”. Но, доколкото досегашната ѝ дейност ни прави скептични за крайния резултат, ще започнем собствен кръг консултации и с други политически формации от десния център, се казва още в документа на партия “Гергьовден”.

От ВМРО пък не скриха обидата си, че от ДСБ искат лидерът на партията им Красимир Каракачанов да се оттегли от преговорите за кандидат-президент заради причастността му към структурите на бившата Държавна сигурност като служител на разузнаването.

Ако ДСБ не одобряват, че Красимир Каракачанов е работил за България, това си е техен проблем, каза в неделя във Варна областният координатор на ВМРО във Варна Костадин Костадинов. Той посочи, че нито една от останалите политически формации, които заедно с ВМРО водят преговори за издигане на обща кандидатура за президентски избори, не е реагирала отрицателно след оповестяването на досието на Каракачанов.

Ако от ДСБ търсят начини за излизане от преговорите, то винаги могат да го направят, коментира Костадинов.

Споделяне

Още от България