Преговорите за подкрепата на проектокабинета на Слави Трифонов продължават

Преговорите за подкрепата на проектокабинета на Слави Трифонов продължават

"Има такъв народ" (ИТН) продължава преговорите с парламентарните партии за подкрепа на проектокабинета предложен от Слави Трифонов. Това съобщи кандидатът за премиер Пламен Николов в кулоарите на Народното събрание без да посочи къде се водят разговорите.

"Да, продължаваме (с преговорите – бел. ред.), те вървят в момента", каза единствено Николов.

Той не посочи дали първата политическа сила, която получи проучвателен мандат от държавния глава, ще го върне изпълнен днес, за което намекна при едно от предходните си изказвания. Уточни обаче, че последният конституционен срок изтича утре.

Според Пламен Николов предстои да се разбере дали останалите партии са склонни да дадат подкрепата си без писмено споразумение, каквото от ИТН не желаят да подписват.

"Законовият срок приключва утре, ние спазваме процедурата", каза и депутатът от партията Станислав Балабанов.

ИТН: Не сме затворили врата за преговори

"Не сме затворили вратата към никого. Ако имат желание, ние сме свободни да продължим да разговаряме както с "Демократична България", така с "Изправи се БГ! Ние идваме!". Ако БСП имат някакви въпроси, ще им бъде отговорено", допълни той.

Междувременно Мая Манолова и Христо Иванов обявиха, че формациите им все още не са взели окончателно решение, но такова ще има преди гласуването на проектокабинета в пленарната зала. 

Балабанов напомни, че партията му е постигнала почти пълно припокриване по темите с останалите формации, с които са водени разговори.

"Чакаме да се лишат всички от емоциите си и да постъпят практично, това е най-важното. Надяваме се да има кабинет, защото е изключително важно, от тях зависи", каза още Балабанов.

Преговорите с БСП - в петък

"Решихме да продължим разговорите с ИТН по политическата декларация с приоритетите за бъдещото правителство. Днес разговаряхме с колегите и им казахме, че искаме да направим някои корекции, да направим допълнителни предложения за неща, за които сме говорили, но ги няма в декларацията", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Двете формации ще разговарят в петък сутринта в сградата на Народното събрание. В същия ден ИТН изтича срокът, в които трябва да върне на държавния глава изпълнен мандата за съставяне на правителство.

По повод на искането на писменото споразумение от БСП заявиха, че гледат на политическата декларация, с която от ИТН представиха в пленарната зала резултатите от досегашните преговори с останалите формации, като на основа, на базата на която да се гради евентуалната бъдеща подкрепа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?