Преговорите за полицейските заплати преминаха във взаимни обвинения в лъжи

Синдикален лидер пита с колко си е вдигнало парите ръководството, зам.-министър го репликира - защо не е излязъл в неплатен отпуск

Борислав Мазнев и Димитър Георгиев.

Повишаващият се градус на напрежение между ръководството на вътрешното министерство и Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), която организира полицейските протести за заплати, "изби" в сряда в сериозен скандал в ефира на БНР между зам.-шефа на профсъюза Борислав Мазнев и зам.-министър Димитър Георгиев.

В рамките на не повече от 15 минути синдикалистът обвини опонента си цели 12 пъти в лъжа, като през повечето време двамата взаимно се прекъсваха без изобщо да се изслушват.

Бурната им "схватка" започна с коментар от Мазнев по повод едностранно прекратеното преди ден от МВР споразумение с федерацията, с което ведомството се освободи от задължението да зачита като профсъюз организацията.

"Това е показателят за начина, по който се провежда социалният диалог в МВР, и най-красноречиво говори за това какво се случва в МВР и какво е положението в страната като цяло. Всеки неудобен бива изхвърлен от диалога, при условие че поставя въпросите истински, така, както съществуват проблемите", коментира зам.-шефът на СФСМВР.

Реакцията на зам.-министър Георгиев не закъсня и той побърза да уточни, че всъщност федерацията не била най-големият синдикат в системата (въпреки че има над 7000 членове – бел. ред.), посочвайки, че това е организацията на гражданската администрация в министерството (която още в началото на мандата на ГЕРБ прие за почетен член министър Цветан Цветанов – бел. ред.).

Обясни и, че федерацията вече няма да има право да ползва безплатно гориво и кола от министерството, на което Мазнев веднага "изригна", че преотстъпеният им служебен автомобил е бил върнат две седмици преди прекратяването на споразумението.

"При положение че ние започнахме едни разговори по поставени от тях въпроси и тези въпроси касаят не само техните синдикални членове, а синдикалните членове и на другите синдикални организации и изцяло служителите на МВР, ние се уточнихме да проведем разговорите в рамките на съвета за социално партньорство. В резултат на това какво се получи? Имахме един протест, който беше преди приключване на реалните разговори по поставените въпроси. Това какво показва? Това показва, че желанието за диалог и поставянето на реалните въпроси с възможностите, които има, за да бъдат разяснени и взети конкретни решения за преодоляването им, не е ефективно", възмути се Димитър Георгиев.

Той уточни също, че федерацията била единственият от общо 6 синдиката в МВР, който поддържал позицията, че ако няма 25-процентно увеличение на доходите на полицаите, ще има масови протести. Това провокира Мазнев да добави, че колегите му изобщо няма какво да обсъждат с останалите профсъюзи, тъй като "два от синдикатите са с абсолютно неясна членска маса, за единият знаем, че членуват 13 човека и офисът им се намира под канцеларията на министъра. Какво да разговарям с този човек?".

Синдикалистът обвини ръководството, че предпочита да води формални преговори само с удобни синдикати и по тази причина трета поредна година отказва да разкрие колко точно членове имат останалите профсъюзи в системата. Зам.-министърът предпочете да не коментира този въпрос, съсредоточавайки се върху евентуалните бъдещи протести на недоволните полицаи.

"Вижте, ние приемаме тези протести като гражданска позиция. И ние в никакъв случай няма да реагираме по никакъв друг начин освен това, което е предвидено в закона. Така че протестите са тяхно право, но считаме, че правото на протест трябва да се използва, когато има основание за това - да има обективност, да се оценяват усилията, които се правят, и то в условия на финансова криза. Трябва да ви кажа, че желанието и на министъра, и на ръководството, професионалното и политическото, е колкото се може повече възнаграждението на полицаите да е високо", каза Георгиев.

Той не пропусна да преповтори за пореден път двойното увеличение на порциона в системата, който бе изравнен с този на военните – 30 лева на служител. Припомни и офертата на ръководството за вдигането му с още 60 лева от следващата година, което не бе прието от федерацията като вариант, заместващ по-високите заплати.

"При средна заплата в сектора 928 лева това е горе-долу 10 процента реално увеличение на доходите на служителите", добави заместникът на Цветанов, след което веднага бе коригиран от Мазнев, че това са пари, които взимат "главните инспектори, или комисарите в София, но не и служителите, които работят на улицата". По думите на синдикалиста един полицай започва работа на 425 лева.

"Ама, г-н Мазнев не увеличихме ли през април месец с 5% основното възнаграждение на служителите...", понечи да попита зам.-министърът, при което веднага бе "затапен": "На вас г-н Георгиев си увеличихте заплатите, напротив..."

"Ама, кои нас? Те са най-ниско платените служители. И ако 425 лева е заплатата на служителите, то 90 лева е увеличена от миналата година досега. Не е ли повече от 10 процента?", продължи да упорства Георгиев, но отново бе репликиран: "Г-н Георгиев, и тука лъжете. Г-н Георгиев, отново лъжете. Вдигнахте заплатите на политическия кабинет, много ви се моля."

"Ама, на какъв политически кабинет са вдигнали заплатите?", запита зам-министърът, след което бе призован от Мазнев да каже точно с колко "вдигнахте заплатите на политическия кабинет". В крайна сметка не стана ясно дали и евентуално с колко са се повишили възнагражденията на ведомствените шефове, тъй като разговорът бе насочен от Георгиев към т.нар. синдикална защита.

"С това нещо също се манипулира страшно много мнението. Всеки един синдикален лидер има право да излезе в неплатен отпуск. По време на неплатения му отпуск той не може да бъде наказван, не може да бъде преместван, не може да бъде командирован и към него не може да бъдат прилагани никакви управленски методи. Но нито един от синдикалните лидери не иска да излезе в неплатен отпуск, защото предпочита да получава пари от Министерството на вътрешните работи или от данъкоплатеца и да извършва синдикалната си дейност паралелно със служебната си дейност".

"Господин Георгиев, това си е мое право в какво ще излизам и в какво няма да излизам. Не съм задължен да излизам в неплатен отпуск, не разбирате ли", ядоса се Мазнев, припомняйки, че лично той бе наказван дисциплинарно заради свои коментари пред медиите още, когато министър бе Михаил Миков.

"А защо тогава искате и претендирате за някакъв синдикален имунитет и за неща, които, реално погледнато, има достатъчно толерантност в министерството", продължи да настоява Георгиев, на което синдикалистът отвърна: "Защото няма толерантност в министерството, господин Георгиев, и вчера го доказахте с оттеглянето от споразумението. Така че за толерантност не можем да говорим в случая. Аз самият съм потърпевш от това, че се занимавам със синдикална дейност в министерството".

В крайна сметка от разгорещения спор между двамата стана ясно, че бъдещи протести ще има, но кога и как ще стане ясно в събота, когато СФСМВР ще даде пресконференция по темата.

Споделяне

Още по темата

Още от България