Преговорите за размяна на затворници между Киев и Москва продължават

Олег Сенцов

Преговорите за размяна на затворници между Украйна и Русия продължават, съобщи прессекретарят на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) Олена Хитлянска, след като по-рано в петък украински медии обявиха, че самолет с освободени от Русия украинци пътува към Киев.

Украински затворници, между които моряци и кинорежисьорът Олег Сенцов, пътуват със самолет към Украйна, след завършването на процедура по размяна на затворници с Русия, се посочваше в публикация във Фейсбук на украинския генерален прокурор, цитирана от Ройтерс.

"Уважаеми журналисти, сложният процес на преговори за обмен на заложници продължава. Заредете се с търпение, надявам се, не за дълго. Не разпространявайте непроверена информация. Стискаме палци!", написа Хитлянска във Фейсбук.

Украинското президентство потвърди, че все още няма размяна на затворници с Русия.

"Процесът на взаимно освобождаване на задържани лица продължава. Информацията за неговото завършване не отговаря на действителността. Вече не за първи път виждаме информационен хаос, предизвикан от цитиране на непотвърдена информация и многочислени "източници", каза украинското президентство в изявление, публикувано във Фейсбук.

В текста се отправя призив да бъдат взимани предвид "последствията от дезинформацията: това е игра с емоциите на обществото. Когато взаимното освобождаване на задържани лица завърши, офисът на президента ще съобщи това по официалните канали."

Адвокат Валентин Рибин, който защитава част от задържаните в Украйна руски граждани, подготвяни за размяната, заяви, че те остават в ареста. "Засега не зная дали те изобщо ще бъдат разменени днес", каза той, цитиран от ТАСС.

Вчера Русия прехвърли Олег Сенцов от отдалечен затвор в Арктика в столицата Москва на фона на преговори с Украйна за възможна размяна на затворници. Ден по-рано украински съд освободи високопоставения руски журналист Кирил Вишински, обвинен в оказване на подкрепа на проруските сепаратисти в източната част на страната, припомня Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че размяната на затворници ще е победа за Зеленски, който бе избран за президент на Украйна тази година с обещанието да сложи край на конфликта.

Над 13 000 души бяха убити от началото на сраженията в Донбас между подкрепяните от Русия бунтовници и силите на Киев през 2014 г. Боевете продължават спорадично въпреки договореното споразумение за прекратяване на огъня.

Русия държи десетки украинци, пленени в конфликта, както и 24 моряци, които бяха задържани в Керченския проток през ноември миналата година.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят