Преговорите за широка коалиция в Германия са в заключителен етап

Християндемократическият съюз (ХДС) на германския канцлер Ангела Меркел и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) навлязоха в последния етап от преговорите за изглаждане на различията и за създаване на широка правителствена коалиция, предаде ДПА във вторник.

Консерваторите от ХДС и левоцентристите от СДП изготвиха проект за коалиционно споразумение с обем 173 страници. Те се надяват да го подпишат утре, така че новото правителство на Германия да положи клетва преди Рождество Христово. Двете партии декларираха, че ще продължат преговорите и през нощта, за да постигнат съгласие.

Засега има разногласия по няколко теми, сред които са минималната работна заплата, двойното гражданство, пенсионната реформа и въвеждането на пътна такса за автомобили на чужденци.

След досегашните няколко кръга преговори още не е ясно как ще бъдат разпределени министерските постове.

Очаква се Волфганг Шойбле да остане финансов министър, а парламентарният лидер на социалдемократите Франк-Валтер Щайнмайер да се върне на поста външен министър, който заемаше в предишната широка коалиция на ХДС и СДП през 2005-2009 г., твърдят източници на ДПА. Вероятно председателят на СДП Зигмар Габриел ще бъде вицеканцлер и шеф на суперминистерството на икономиката и енергетиката, а Томас де Мезиер ще остане министър на отбраната.

Християнсоциалният съюз (ХСС) - баварският съюзник на ХДС- настоява да получи три министерски кресла. По всяка вероятност Ханс-Петер Фридрих от ХСС ще остане начело на вътрешното министерство.

Договореното от ръководствата на двете партии трябва след това да бъде одобрено на референдум сред членовете на СДП, които са над 470 хиляди. Допитването трябва да се състои през декември.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?