Преговорите за Сирия се отлагат с няколко дни

Преговорите за Сирия се отлагат с няколко дни

Руският министър на външните работи Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери призоваха днес специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан Де Мистура да обяви дата за началото на мирните преговори за тази страна възможно най-скоро, предадоха осведомителните агенции.

Разговорът се е състоял по инициатива на американската страна, съобщи руското външно министерство в комюнике.

Преговорите за решаване на сирийския конфликт между режима и опозицията бе предвидено да започнат днес в Женева. Тяхното начало обаче ще бъде забавено, вероятно с няколко дни, заради разногласия за състава на опозиционната делегация.

Сирийската опозиция ще се събере на среща утре, за да обсъди процеса, предаде Ройтерс, като се позова на неин представител. Той обвини Русия и сирийските власти, че спъват началото на преговорите.

Москва и Дамаск се обявяват против включването в опозиционната делегация на представители на свързани със Саудитска Арабия ислямистки групировки.

Подготовката на срещата за Сирия в Женева продължава и тази среща трябва да събере колкото се може повече сирийски участници, заяви в понеделник върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини след разговори в Анкара. Тя добави, че това е главното условие за успеха на преходния процес в Сирия.

За победата над терористичната организация "Ислямска държава" в Сирия е необходимо примирие между всички сирийски групировки и обединение на усилията им за борба с тероризма, изтъкна още Могерини.

Преговорите в Женева между сирийското правителство и опозицията трябва да започнат възможно най-скоро, защото те ще позволят осигуряване на необходимото прекратяване на огъня в Сирия, изтъкна от своя страна турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Но ние сме против това в редиците на опозицията в преговорите да участват Силите за защита на народа. Ние смятаме, че тяхното участие подкопава преговорния процес, добави Чавушоглу. Силите за защита на народа са въоръженото формирование на кюрдите в Северна Сирия, което воюва с Ислямска държава.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят