Преговорите за Сирия в Женева се отлагат за края на февруари, твърди Сергей Лавров

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преговорите за уреждане на конфликта в Сирия, насрочени в Женева на 8 февруари, се отлагат за края на месеца. Това съобщи руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС.

На женевските преговори трябва да започне работа по конституцията на Сирия, заяви Лавров. Руският проект за основен закон на тази страна, връчен тези дни на делегати от сирийската опозиция на преговорите в Астана, обобщава предложенията на правителството и на опозиционни групировки от последните години, посочи той.

Текстът, разработен от Русия, ще бъде раздаден днес и на сирийските опозиционери, които разговарят с Лавров в Москва. Това заяви за ТАСС Али Абдусалам от кюрдската Партия "Демократичен съюз", участник в срещата. "Проектът ще ни бъде раздаден днес", каза той.

Според Сергей Лавров руският проект за нова конституция на Сирия е разпространен с цел да се стимулира уреждането в Сирия.

Съобщението на Русия, че насрочените в Женева преговори за уреждане на конфликта в Сирия се отлагат, не е потвърдено, заяви ООН, цитирана от Франс прес. Според световната организация нейният специален пратеник за Сирия Стафан де Мистура ще обсъди въпроса следващата седмица в Ню Йорк.

"Засега няма нищо потвърдено", заяви говорителката на Де Мистура Яра Шариф пред ТАСС. Според нея специалният пратеник на ООН ще разговаряпо въпроса в Ню Йорк с генералния секретар на организацията Антониу Гутериш.

В края на декември Де Мистура каза, че следващият кръг от междусирийските преговори ще започне на 8 февруари. В последно време обаче той не посочваше дата, без да отхвърля самата идея за такава среща, отбелязва ТАСС.

Споделяне

Още от Свят