Преговорите за ядрената програма на Иран са подновени

Иран ще продължи да обогатява уран, ако преговорите във Виена с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), Русия, Франция и САЩ се провалят, предаде Ройтерс, позовавайки се на говорителя на иранската организация за атомна енергия Али Ширзадиан.

Преговорите започнаха в понеделник и се очаква да продължат до сряда.

"Иран ще продължи да обогатява уран до 5%, но ако преговорите не доведат до подходящ резултат, ще започнем дейност по обогатяване на уран до 20 процента", заяви преди срещата Ширзадиан.

Срещата бе открита от генералния директор на МААЕ Мохамед ел Барадеи и се

провежда при закрити врата. Иранската делегация е ръководена от представителя на Иран в МААЕ Али Асгар Солтание.

На срещата ще бъдат обсъдени подробностите по изпращането на ирански слабообогатен уран в чужбина за допълнително обогатяване.

Въпросът бе договорен по принцип между Иран и световните сили в Женева на 1 октомври. Иранските власти обаче досега не са показали публично признаци на гъвкавост в ядрения спор между Иран и Запада.

Съветът за сигурност на ООН на три пъти е наложил санкции на Иран за отказа му да спре обогатяването на уран, който би могъл да се използва при разработване на ядрено оръжие.

Ширзадиан заяви, че Иран не възнамерява да спира обогатяването на уран.

"Купуването на ядрено гориво от чужбина не означава, че Иран ще спре собствената си дейност по обогатяване на уран", посочи Ширзадиан.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън в интервю за руското издание на сп. "Нюзуик" заяви от своя страна, че САЩ и Русия са единодушни, че трябва да се обмислят по-нататъшни мерки срещу Иран, ако не се постигне дипломатическо решение по ядрената му програма.

Клинтън не успя да получи конкретни ангажименти от Москва за по-строги санкции, но посочва, че има съгласие с Кремъл как да се действа.

"Споразумяхме се дипломацията да е приоритет за Иран. Ако не постигнем успех обаче, ще обмислим други мерки", заяви Клинтън.

Тя определи разговорите си с руски лидери като много конструктивни и заяви, че двете държави са в пълно съгласие за пътя, който да се следва.

Клинтън определи като позитивен факта, че Русия не е изпълнила плановете си за доставка на високоразвити противовъздушни ракетни системи С-300 на Иран, съобщи БТА.

"До момента не са доставили никакви ракетни системи на Иран. Това за нас е добър знак", отбеляза тя.

Клинтън потвърди, че Вашингтон е готов да си сътрудничи с Москва по противоракетната отбрана след като президентът Барак Обама анулира плана на предшественика си Джордж Буш за противоракетен щит в Източна Европа.

"По въпроса за противоракетния щит сме много отворени за сътрудничество с руснаците. Казахме им го съвсем ясно. Смятаме, че една съвместна противоракетна отбрана има смисъл", заявява в интервюто Хилари Клинтън.

Споделяне

Още от Свят