Според официални изявления от САЩ, ЕС и Иран

Преговорите за ядрената програма на Техеран вървят в положителна посока

Първият етап от преговорите за ядрената програма на Иран, преминал в Истанбул между представители на САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция, Германия и Техеран е преминал положително.

Такова мнение е изразил пред журналисти заместник-съветникът на президента на САЩ Барак Обама по въпросите на националната сигурност Бен Роудс по време на посещението на височайшата делегация петия по големина колумбийски град Картахена, предаде в неделя Франс прес.

Ирански и европейски представители също изразиха увереност в постигнатото на срещата в Истанбул, след като бе съобщено, че на 23 май преговорите ще продължат в Багдад, предаде Асошиейтед прес.

"Сега искаме да преминем към постоянен процес на диалог", коментира и ръководителят на европейската дипломация Катрин Аштън. Тя също определи тази първа среща като полезна и конструктивна, като уточни, че на следващите преговори на 23 май в Багдат "ще се търси напредък по отделни стъпки при реципрочен подход".

Аштън обяви още, че Иран има право да развива ядрена програма за мирни цели, като добави, че "принципната основа" за бъдещите преговори трябва да бъде договорът за неразпространение на ядреното оръжие, допълва БТА.

Асошейтед прес коментира, че подобни официални изявления на толкова високо ниво са ясен признак, че международната общност е готова да реагира положително спрямо Иран, ако Техеран предостави доказателства, че няма намерение да използва ядрената си програма за военни цели.

Секретарят на иранския Висш съвет за национална сигурност Саид Джалили, който е и ръководител на иранската делегация за преговорите с "шесторката", също изтъкна, че Техеран настоява като основа за по-нататъшния диалог да бъде използван договорът за неразпространение на ядреното оръжие, в това число и клаузите, които допускат развитието на дейности по обогатяване на уран.

"Ние станахме свидетели на известен напредък... Има и различия в мненията, но точките, по които се договорихме, са важни", подчертал Джалили на пресконференция. Според него следващият кръг на преговорите ще бъде посветен на мерки за изграждане на доверие, като една от точките ще бъде вдигането на санкциите срещу Техеран.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?