След ултиматума за нови протести

Преговорите за заплатите в МВР тръгнаха формално и без ангажименти

Засега само един синдикат настоява за вдигане на възнагражденията с 25%

Валентин Попов получи подкрепа за исканията на СФСМВР и от румънските си колеги преди близо 2 години. Снимка: БГНЕС

Два дни, след като от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) отправиха директен ултиматум към ведомственото ръководство, че ако полицейските заплати не бъдат увеличени с 25%, ще организират нови протести на униформени, преговорите тръгнаха формално и без никакви конкретни ангажименти.

Началото на разговорите съвпадна с решението на правителството да предостави допълнителни 18 млн. лева към бюджета на министерството за погасяване на стари задължения.

След среща със заместник-министъра Димитър Георгиев председателят на профсъюза Валентин Попов обяви лаконично пред журналистите: "не се договорихме нищо". Той препотвърди намеренията на колегите му "твърдо и ясно" да протестират, ако до средата на септември не бъде постигнат някакъв напредък в изпълненията на исканията им.

Пред Mediapool синдикалистът уточни, че по време на срещата с Георгиев е бил обсъден само форматът, в който ще бъдат водени преговорите с МВР ръководството. Очаква се в следващите разговори в началото на септември да участват другият зам.-министър Веселин Вучков и представител на финансовото министерство.

Конкретни възможности за постигането на съгласие между двете страни обаче не са били коментирани. Засега не е ясно и дали някоя от останалите синдикални организации в силовото ведомство ще се включи в евентуалните протести. По думите на Попов СФСМВР все още не е влизала в контакт с друг от профсъюзите.

Засега липсва единомислие между синдикатите

В момента в системата на МВР има общо 4 полицейски синдиката, два от които са предвождани от бившите лидери на федерацията – Иван Павлов и Галентин Грозев. Четвъртата организация е най-старата и най-компрометираната – Националният полицейски синдикат, чиито дългогодишен бивш председател Емил Рашев около 5 години упражняваше формалните си задължения в пряко нарушение на закона.

Той бе уволнен още през 2006 г. заради причинена от него катастрофа със служебния си автомобил след употреба на алкохол. Въпреки че синдикалисти в МВР могат да бъдат само действащи служители, той така и не бе отзован, тъй като реши да се възползва от натрупания си през годините отпуск.

Рашев дори бе на косъм да пострада от "доверието и уважението", с което се ползва сред униформените, когато в края на 2008 г. се появи на първия от серията полицейски протести, които тогава бяха организирани от СФСМВР, натрупала впоследствие най-сериозна членска маса. В министерството има и още два профсъюза – на пожарникарите и на служителите в гражданската администрация.

Въпреки все още неясния приблизителен брой на готовите да протестират полицаи Валентин Попов е категоричен, че това е последният момент, в който може да работи за увеличаване на заплатите в МВР.

"Дянков все пак твърди, че до септември иска да внесе Закона за държавния бюджет (за 2013 г. - бел. ред.). Веднъж внесен, пък още повече и приет, няма какво да си говорим за увеличение на заплатите", аргументира се синдикалистът. Той беше категоричен, че СФСМВР няма време да чака до октомври и ноември и ще предприеме действия.

Синдикатът отговори на Дянков за привилегиите на полицаите

Междувременно колегите на Попов разпратиха до медиите информация за проведената среща в министерството, в която се отбелязва лаконично, че "по принцип и двете страни стигнаха до консенсус, че исканията на СФСМВР са основателни".

Синдикалистите обаче използваха случая да реагират остро на думите на финансовия министър Симеон Дянков, който само преди ден коментира пред Нова телевизия ултиматума им с думите: "Ако искате повече пари, влезте във всички норми на другите", добавяйки иронично, че му предстоят "интересни разговори по темата".

По този начин финансистът на практика повтори принципната позицията на главния секретар на МВР Калин Георгиев, че подчинените му не могат хем да ползват социални привилегии, като по-ранно пенсиониране, обезщетение от 20 заплати и т.н., хем да искат по-високи заплати.

"По отношение на прословутите "привилегии" в МВР министър Дянков може би поради незнание пропуска една от тях – правото на погребение за сметка на МВР. По официални данни от 1 януари 2007 г. до 31 декември 2011 г. 449 служители на МВР са пострадали в резултат на неправомерни действия на граждани. 77 от тях са получили средни телесни повреди, а 3-ма са загинали", пишат в позицията си от профсъюза, председателстван от Попов.

Синдикалистите изразяват възмущението си от "нелепото" сравнение между служителите в МВР и останалите държавни институции, като добавят, че това само може да доведе до "насаждането на недоверие и злоба между държавни служители, работещи по различни специални закони".

Споделяне

Още по темата

Още от България