Прегради срещу преспи ще се вдигнат на "Тракия" между Карнобат и Бургас

Прегради срещу преспи ще се вдигнат на "Тракия" между Карнобат и Бургас

Нови пластмасови заграждения, предпазващи от снегонавявания на пътното платно, ще бъдат поставени в участъка между Карнобат и Бургас от автомагистрала "Тракия". Това съобщи в четвъртък пресцентърът на Агенция "Пътна инфраструктура", цитирайки шефа си Лазар Лазаров, който участва в конференция по пътищата, провеждаща се в Несебър.

Предпазни щитове, високи метър и половина и с широчина 2 метра от метал и дърво, вече е имало в този участък от автомагистралата, но са били откраднати, обяснява Лазаров. Затова новите прегради, които ще са преносими, са поръчани от стъклопласт, за да се ограничат снегонавявания и да се повиши безопасността на движение през зимните месеци.

Голяма част от земеделските обработваеми земи около автомагистралата са частни и поради това се поставят тези "преносими щитове", а не трайни огради срещу снегонавявания. Тази година ще направим експериментално този участък от магистралата, за да покажем добрите практики от страна на агенцията, но задължение на пътноподдържащата фирма е да поставя тези заграждения през зимата, казва още Лазаров.

Пред форума той е съобщил още, че очаква през следващата година да бъдат готови първите крайпътни обекти по новия участък от автомагистрала "Тракия" - от Стара Загора до Зимница.

Седем фирми искат да строят комплекси с бензиностанции, заведения и кътове за развлечение в новия 130-километров нов участък от "Тракия, съобщи в четвъртък вестник "24 часа". Те са подали своите заявления до 12 септември. По информация на изданието сред кандидатите, проявили интерес, са големите вериги "Лукойл", ОМВ, "Петро" и "Еко".

Споделяне

Още от Бизнес