Преходният екип на Байдън контактува само с бивши служители на Тръмп

Държавният департамент

Членовете на преходния екип на демократа Джо Байдън, обявил победата си на президентските избори в САЩ, контактуват и получават информация само от длъжностни лица, които съвсем неотдавна са напуснали администрацията на президента Доналд Тръмп, съобщава в. Вашингтон пост", който се позовава на свои източници.

Поради това, че Белият дом забранява на действащи длъжностни лица каквито и да било контакти с Байдън, членовете на преходния екип на демократа са получили строго указание да не водят никакви разговори с чиновници от администрацията дори по неофициални канали. Като алтернатива хората от екипа на бившия вицепрезидент се свързват с неотдавна напуснали постовете си лица, а също и с експерти, за да подготвят почвата за новата администрация.

Помощниците на Байдън разчитат в голяма степен на екип начело с бивш високопоставен чиновник от Държавния департамент (чието име "Вашингтон пост" не споменава), за да се справят с наплива от телефонни обаждания от чуждестранни лидери. Всички тези контакти не използват защитена правителствена линия за връзка или услуги за превод, които обикновено в такива случаи се предоставят от чиновници от Държавния департамент (ДД).

Този план е бил разработен още предварително в случай на отказ на някои ръководители на държавни структури да контактуват с преходния екип на демократите.

Според "Вашингтон пост" ДД събира всички адресирани до Байдън съобщения от чуждестранни лидери, включително и поздравления, но не ги предава на екипа на демократите. "Аз не мога да предавам послания на избрания президент (Байдън), защото той не е официално признат за такъв. Всички послания се пращат в някаква кутия", казал пред вестника източник в Държавния департамент.

Американските държавни органи отказват да водят консултации с представители на Байдън, докато той не бъде обявен за президент от Управлението на общите служби на САЩ, което изпълнява функции на надзорен орган на администрацията. Американското законодателство не определя ясни срокове, в които този надзорен орган трябва да провъзгласи кандидата на една или друга партия за победител. Това обикновено се прави, след като не останат съмнения в неговия успех и възникне необходимост възможно най-бързо да започне процедурата за предаване на властта.

Вестникът отбелязва, че "отказът на президента Тръмп да признае поражението си се превърна в нещо по-съществено от просто символична позиция".

Лидерът на демократите в Сената в САЩ Чък Шумър обвини републиканците, че "отравят" демокрацията, като отказват да признаят победата на Джо Байдън над Доналд Тръмп на президентските избори, предаде Франс прес.

"Републиканците в Конгреса сеят нарочно съмнения за нашите избори просто защото ги е страх от Доналд Тръмп", каза той на пресконференция във Вашингтон.

"Вместо да обединим страната, за да се борим с нашия общ враг, Covid-19, републиканците в Конгреса разпространяват конспиративни теории, отричат реалността и отравят основите на нашата демокрация", допълни той.

Въпреки че Байдън бе обявен в събота от големи американски медии за победител на изборите, Тръмп все още отказва да признае поражението си.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят