Преходният период след Брекзит ще продължи до края на 2020

Преходният период след Брекзит ще продължи до края на 2020
Европейският съюз и Великобритания се договориха за условията на преходния период след излизането на страната от общността, съобщи главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, цитиран от световните агенции.
 
Барние каза на съвместна пресконференция с британския министър за Брекзит Дейвид Дейвис в Брюксел, че ЕС и Великобритания са се споразумели по голяма част от договора, който ще уреди излизането на страната от общността догодина, но още не са постигнали окончателна договореност за границата с Ирландия.
 
Съгласно проектодоговора преходният период трябва да приключи на 31 декември 2020 г.
 
Дейвис приветства напредъка в преговорите за Брекзит като "значителна стъпка" към окончателно споразумение.
 
Той изрази увереност, че напредъкът ще бъде подкрепен от лидерите от ЕС на срещата им в четвъртък и петък.
 
По думите му преговарящите на ЕС и Великобритания са съгласни, че международните споразумения би трябвало да продължат да се прилагат за Великобритания като сега по време на преходния период след излизането ѝ от ЕС на 29 март 2019 г.
 
Дейвис каза, че ЕС и Великобритания са се споразумели да създадат "съвместна комисия", която да разрешава евентуалните спорове по време на преходния период.
 
Барние заяви, че ЕС и Великобритания са се съгласили договорът за Брекзит да включва "подсигуряващо" решение, за да се избегне твърда граница в Ирландия.
 
Той каза, че в споразумението за Брекзит все още има някои важни неуредени въпроси, включително как да се избегне граничният контрол между Северна Ирландия и Ирландия.
 
Дейвис призна, че въпросът с Ирландия още не е уреден, и добави, че ЕС и Великобритания са решени да уредят спорните въпроси.
 
Барние каза, че Великобритания се е съгласила да гарантира на гражданите на ЕС, пристигащи през преходния период, същите права като на тези, които пристигнат преди Брекзит. Същото ще важи за британските граждани, които се преместват в ЕС през преходния период.
 
Предвижда се през преходния период във Великобритания да останат в сила всички правила на ЕС. Тя обаче няма да участва в процеса на вземане на решения.
 
Барние заяви, че преходният период ще позволи на ЕС и Великобритания да се договорят за бъдещите си търговски отношения. 
 
Той каза, че ЕС и Великобритания са публикували текста на проектоспоразумението за Брекзит в шрифтове с три цвята, обозначаващи различни части от текста, намиращи се на различен етап на съгласуване. 
 
По думите му в зелено са оцветени юридически съгласуваните формулировки; в жълто - формулировките, по които има политическа договореност, но още не са финализирани; а в бяло - предложенията на ЕС, по които е необходимо още време за преговори.
 
Барние заяви, че Гибралтар ще напусне ЕС едновременно с Великобритания, но след това Испания ще получи пълна подкрепа от общността, за да съгласува с Лондон оставащите неуредени въпроси, свързани с управлението на територията.
 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа