Прехвърлиха 33 млн. лева от АЕЦ "Козлодуй" на предприятие "Радиоактивни отпадъци"

Имущество за над 33 млн. лв. от капитала на АЕЦ "Козлодуй" ЕАД бе прехвърлено към държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци". Това стана с решение на кабинета, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Така производствени и непроизводствени сгради, съоръжения, оборудване, компютърна техника, програмни и други продукти минават към органа, който ще прилага бъдещата стратегия за управление на расиоактивните отпадъци. Документът предстои да бъде одобрен от кабинета, за да се избере вариант за съхранение на отпадъците от дейността на атовната централа и евентуалната бъсеща ядрена мощност.

Предприятието "Радиоактивни отпадъци" трябва и да избере технологията и площадката, на която ще се изгражда бъдещото национално хранилище за ядрените боклуци. Тя ще се строи с пари от двата ядрени фонда, в които АЕЦ "Козлодуй" отчисляват по 18 на сто от произведената в централата електроенергия. други. В момента близо 700 млн. лв. има само във фонда за извеждане на ядрени мощностти от аксплоатация.

Споделяне

Още от Бизнес