Прехвърлянето на "ловните" джипове към НСО било в интерес на данъкоплатците

Прехвърлянето на "ловните" джипове към НСО било в интерес на данъкоплатците

Вицепремиерът в оставка Румяна Бъчварова не вижда нито нарушение, нито проблем в скандала с поръчаните от държавни горски стопанства скъпи джипове за ловен туризъм, които впоследствие са дарени на НСО, за да бъдат ползвани от негови "подопечни" кадри, включително Бойко Борисов.

"Става въпрос за държавен ресурс, от кого ще бъде използван той в държавата е въпрос на преценка доколко е необходим на едно или друго място”, каза Бъчварова в неделя пред бТВ и допълни, че в случая нарушения няма.

"На горските стопанска пожарната е дала 9 пожарни автомобила. Ако едно министерство разполага с определен ресурс и не може да използва, го дава на друго ведомство, което може”, изтъкна Бъчварова.

Според нея дори е в  интерес на данъкоплатците, ако някъде има скъпи коли, а те не се използват пълноценно, да се предоставят на ведомство, което може по-пълноценно да ги ползва, и тогава няма да има нужда да се купуват нови автомобили.

По думите ѝ размяната на автомобили между ведомствата е честа практика.

Стои обаче въпросът защо трите горски стопанства е трябвало да поръчат скъпи джипове, които не могат да използват по предназначение – тоест за развитие на ловен туризъм. След като се разбра за покупката земеделският министър Десислава Танева енергично я защити, като гарантира, че ще бъдат генерирани сериозни приходи от ловен туризъм.

За прехвърлянето на джиповете от горските на НСО се разбра миналата седмица от разследване на бТВ. Премиерът в оставка Бойко Борисов, който бе заснет да шофира лично един от джиповете при посещението в Харманли миналия уикенд, обвини медиите, че искат да го превърнат в "пушечно месо". Той каза, че имал "смъртни присъди" от международни престъпни босове, които навремето задържал, и поради тази причина трябвало да пътува с бронирани автомобили. Борисов допълни, че следващия път, като стане премиер, щял да се помоли на Путин да му бронира една "Лада Нива". Впоследствие стана ясно, че въпросните джипове за горските не били бронирани, въпреки че именно заради това им предимство Борисов обясни, че е возил с тях по границата бившия британски премиер Дейвид Камерън и унгарския президент Виктор Орбан, а именно техните свидетелства за добре охраняваната граница са накарали ЕС да отпусне на страната ни милиони евро за тази дейност.

Въпреки така описаната от него безспорна полза от прехвърлянето на джиповете, премиерът в оставка е поръчал на шефа на НСО Ангел Антонов да ги върне на горските стопанства. "Няма да се возя, няма да стъпя в тях", зарече Борисов пред  журналисти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?