Преизбраният лидер на АБВ Първанов се обяви за ремонт на кабинета

Дейността на министрите на отбраната и външните работи е вредна

Георги Първанов бе преизбран за лидер на АБВ с резултат, доближаващ се до успехите от времената на Тато. Сн. БГНЕС

Няма как с толкова пробойни в правителството да кажем, че то е силно, заяви преизбраният председател на АБВ Георги Първанов пред националната конференция на партията в неделя и се обяви за ремонт на кабинета, посочвайки, че "дейността на министрите на отбраната и външните работи е вредна за България".

Резките му изказвания обаче едва ли ще доведат до оттегляне на АБВ от управлението поне до местните избори, резултатите от които се очаква да решат докога и в какъв състав ще продължи сегашното правителство на Бойко Борисов.

Първанов, който е запазил доверените си отношения с Борисов още от времето, когато първият беше президент, а вторият караше първия си управленски мандат, в случая прави добра тактическа услуга на министър-председателя в опита му да се ограничи натиска на Реформаторския блок за по-сериозни и радикални реформи, особено в съдебната система.

"Впечатлението за стабилност се поддържа с липса на ясна алтернатива и от сложната конфигурация в НС винаги ще има партия, която да се притече на помощ”, каза лидерът на АБВ.

По думите му на шестия месец от управлението лимитът на възможности за компромиси на АБВ в коалицията в значителна част са изчерпани. "Не мога да приема, на нас да се гледа като на пето колело. Грешат тези, които мислят, че от АБВ сме лесните. Ние носим отговорност, не по-малка от всички партии. Трябва да следваме високи изисквания към управлението. Критикуват ни, че стоим. За разлика от други ние не стоим, а здраво работим. Ако грешките и провалите бяха наши, нямаше нищо по-естествено от това да си съберем папките и да си тръгнем, да скъсаме споразумението”, каза Първанов.

Да поискаме ремонт на кабинета в слабите му страни

"Твърдя, че по-логично е да поискаме ремонт на кабинета в слабите му страни”, продължи той и допълни, че АБВ имат основанието, самочувствието и трябва да го направят, защото ако не се случи, ще се ерозира доверието.

"Дейността на министрите на отбраната и външните работи е вредна за България и българите в стратегически план”, обяви бившият президент. Той видя провали и в енергетиката, за Министерството на икономиката отечете, че там, не се случва нищо, освен кадрови чистки, а в образованието - странни неща.

С изключение на енергетиката, която е поверена на министър от ГЕРБ, оставалите критикувани от Първанов ресори са на Реформаторския блок (РБ).

Явният сблъсък между Първанов и РБ се задълбочи в последните седмици, когато бившият президент, който се изявява като предан поддръжник на Путин, докато целият западен свят се конфронтира с него, обяви, че загубата на проекта "Южен поток" е "изключителен сигнал за краха на външната политика на България". Външният министър Даниел Митов отвърна, бе Първанов е загубил връзка с реалността.

АБВ няма да излиза в опозиция и не иска повече власт

"Аз самият, повече от всеки друг, съм искал да минем в радикална опозиция, да извадим малцината си представили от управлението, но питам, защо да бъде махнат най-успешният министър, който направи толкова много за социалната политика, а да бъдат оставени слабия министър на отбраната, вредния - на външните работи, да се примирим с очевидната безпомощност в енергетиката", заяви Първанов пред съпратийците в неделя.

"В нашите редици има личности, които могат да ръководят по-добре и отбраната, и дипломацията, и икономиката, и енергетиката, и образованието, но ние критикуваме политики, без никакви претенции за разширяване на участието ни във властта", посочи той.

АБВ влезе в управлението по искане на Бойко Борисов, който по този начин си гарантира по-широко мнозинство в парламента и до известна степен неутрализира участието на Патриотичния фронт (ПФ), които пък бяха привлечени от РБ, за да не бъде кабинетът заложник на ДПС.

Първанов бе преизбран начело на АБВ с 93.57% от гласовете

Георги Първанов очаквано бе преизбран за председател на АБВ, след като по време на прекия вътрешнопартиен вот в събота за него са гласували 10 748 членове, което е 93.57%, а освен това е подкрепен е от 14 745 симпатизанти - 92, 24%. Резултатите бяха оповестени в неделя в началото на Националната конференция на партията.

В т. нар. надпревара участваха още двама кандидати - общинският лидер на АБВ в Русе Стелиян Стефанов, за когото са гласували 398 членове и 607 симпатизанти, както и областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, получил гласовете на 314 членове и 390 симпатизанти.

"Има избори, които до голяма степен са предопределени", коментира Първанов пред бТВ преди официалното обявяване на резултатите. След това заяви пред конференцията, че е
приятно изненадан и отчете като успех това, че в партия, която е на една година, 27 хил. души са участвали в гласуването, за което не е имало нито един клип, плакат или листовка.

Първанов каза, че партийното лидерство му идва в повече и за последно се занимава с активна политика: "Това ще бъде моят последен мандат като партиен лидер. Аз ще се занимавам с политика при всички положения, но това не е оперативната политика”.

До преизбирането на Първанов се стигна, след като той подаде оставка от председателския пост заради решението на депутатите от АБВ да подкрепят предложения от правителството договор за външен дълг от 16 млрд. лв., въпреки че ръководството на партията начело с председателя се обяви против. Парламентарната група на АБВ застана монолитно зад вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, който даде да се разбере, че ако депутатите от партията му гласуват "против", той ще напусне правителството.

Основните критики на АБВ са, че липсва диалог и партията мандатоносител ГЕРБ спуска решения в последния момент, които преди това не са обсъждани. Така беше със спорната промяна на пенсионния модел през декември, която ГЕРБ и ДПС си гласуваха сами с подкрепата на БДЦ, така се случи впоследствие и с решението на дълга от 16 млрд. лв.

Първанов и съпартийците му обаче се въздържат да атакуват премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, които са инициатори на решенията, които АБВ най-силно оспорваше. Вместо това атаката е насочена към РБ.

АБВ поставя въпроса за ядрената енергетика

Първанов заяви пред партийната конференция, че самото управленско споразумение е израз на добра коалиционна култура."Последва пример на високомерие, което предизвика нашата остра реакция, включително обявеното от мен замразяване. Възобновяване на диалога главно по съдебната реформа”, добави той.

Първите стъпки на правителството будят основания за тревоги – в областта на икономиката не се вижда ясна цел, отчете вицепремиерът и заместник-председател на АБВ Ивайло Калфин на редовната национална конференция на АБВ.

"АБВ настоява да се изработи ясна инвестиционна програма и да видим какво се произвежда, развива, инвестира. В Европа има плана "Юнкер”, къде е нашият?”, попита Калфин.

Той подчерта, че в резолюцията, която ще бъде обсъдена на конференцията, се противопоставят и на политиката в областта на енергетиката, като отново поставят темата за ядрената енергетика. Всъщност АБВ настоява за възраждане на проекта АЕЦ "Белене", който е един от трите проекта в т.нар. Голям шлем, договорен навремето от бившия президент Първанов и руския президент Владимир Путин.

"Членството в ЕС и НАТО няма да ни решат проблемите. АБВ е европейска партия, държим на отговорностите си. Само че изразяваме силно безпокойство, че няма национална позиция на нещата, които се случват. Препечатваме решения на ЕС, на НАТО, това не е собствена позиция и политика”, каза още Ивайло Калфин.

До лятото НС трябва да подкрепи пакетите в законопроектите в социалната сфера и пенсионната реформа, каза още той и допълни, че последният документ, свързан с външнополитическата обстановка, е отбелязана необходимостта от активна българска външна политика. В документа се отрича военната намеса на трети страни в събитията в региона и не приема България да бъде използвана за военна намеса в тези страни.

Георги Първанов отново поиска съюз с бившите си съпартийци от БСП както за предстоящите местни избори, така и за президентските през 2016 г. "Държа на взаимодействието в лявото пространство не само с оглед на местните избори. Това е един начин не просто левицата да има повече кметове. Това е стратегически избор. Ако сега не го направим, това означава левицата да загуби темпо и на президентските, а след това и на парламентарните избори, които предстоят, когато и да са те", каза Първанов. Той увери, че няма амбиции да се завърне на президентския пост.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?