Прекаленият консерватизъм и популизмът отслабват руската икономика

Алексей Кудрин

Бившият руски финансов министър Алексей Кудрин предупреди президента Владимир Путин, че прекаленият консерватизъм може да ограничи икономическата и политическа свобода, предаде Ройтерс в петък. Популистката политика ще отслаби Русия, допълни той.

Кудрин, либерален икономист и дългогодишен съюзник на Путин, посочи още, че ще отнеме години чуждестранните инвеститори отново да бъдат привлечени в Русия и да се възстанови доверието в рублата, която е засегната от икономическия спад, задълбочен от западните санкции срещу Русия.

Популярността на Путин скочи след анексирането на Крим, но Кудрин даде ясно да се разбере, че вижда трудности в бъдеще. Ако президентът разчита само на популистки подход, страната ще продължи да отслабва и ще изгуби възможности за икономически растеж, пише Кудрин в коментар, публикуван в руското бизнес издание "Ведомости".

Трябва да се избегне прекаленият консерватизъм, който ограничава индивидуалните и икономически свободи и пречи на развитието, пише още Кудрин - любимец на западните инвеститори, който напусна поста си на финансов министър през септември 2011 година, след като критикува военните разходи.

Кудрин отбеляза също така, че западните санкции, които ограничават достъпа до чуждестранен капитал за някои от най-големите руски компании, подкопават рублата, толкова колкото и спадът на цените на петрола. Рублата поевтиня близо с 30 процента спрямо долара от началото на годината, а енергоносителите са основен износ на Русия и важен източник на приходи.

Официалните и неофициалните санкции вече се отразиха сериозно на руската икономика, пише Кудрин. Връщането на предишните възможности, когато става дума да чуждестранни инвестиции и доверие в рублата, може да бъде постигнато само при растеж на икономиката ни в период от 7 до10 години, допълва бившият финансов министър.

Той критикува също така енергийните компании, че искат финансова помощ. Най-големият петролен производител на Русия, Роснефт, поиска над 48 милиарда долара от Фонда за национално благосъстояние, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят