Прекаляването с телевизията е вредно за паметта на хората на средна възраст

илюстрация: БНР

Хората на средна възраст, които гледат телевизия над 3 и половина часа дневно, са застрашени повече от загуба на паметта, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БНР.

Учени от Юнивърсити колидж в Лондон твърдят, че гледането на много сериали и риалити предавания, както и на документални филми, намалява способността на хората да си спомнят думите с до 10 %.

Прекаляването с телевизия според специалистите може да предизвика "когнитивен стрес". То също намалява времето за други дейности, които поддържат във форма по-възрастните хора, например четене или образователни игри.

Учените са анализирали данните за 3662 души на възраст над 50 години, обхванати от изследване на стареенето в Англия. Те са попълвали въпросници и са правели тестове за памет.

Според Боб Патън, преподавател по клинична психология от университета на Съри, гледането на телевизия може да промени структурата на мозъка, особено в зоните, отговарящи за ученето и паметта.

Намаляването на речника е един от първите признаци за болестта на Алцхаймер. Често диагнозата се поставя с тестове за думи.

Споделяне

Още от Общество

Колко време давате на новия парламент?