Прекъсвания в електроподаването заради стачни действия във Франция

Прекъсвания в електроподаването заради стачни действия във Франция

Стачкуващи предизвикаха спирания на тока по голям електропровод в Западна Франция и окупираха жп линии в парижка гара днес, след като синдикати на служителите в атомни централи и националната жп мрежа обявиха протест срещу планираната трудова реформа, предаде Асошиейтед прес в четвъртък.


Стачкуващите имат искания, специфични за всеки сектор, но и се включват в недоволството срещу плановете на правителството за удължаване на работната седмица и улесняване на наемането и освобождаването на служители.

Членовете на френската Обща конфедерация на труда (CGT - Се Же Те) в 16 от 19-те френски АЕЦ, които осигуряват по-голямата част от електроенергията на страната, гласуваха за еднодневна стачка днес. От съображения за сигурност ядрените централи са задължени да поддържат минимално равнище на производство дори при стачки. Служители в Бретан обаче намалиха електроподаването от електроцентралата в Сен-Мало-дьо-Герсак, причинявайки прекъсвания на електричеството в поне 120 000 домакинства, според енергийната мрежа Ер Те Е.

До ранния следобед услугите за повечето домове са били възстановени, посочи представител на Ер Те Е, пожелал анонимност. Няма съобщения за други инциденти, свързани със стачките, допълни той.

Протестиращи също така за кратко излязоха на релсите на Лионската гара в източната част на Париж.

Синдикално шествие през френската столица е планирано за по-късно.

Движението на високоскоростните влакове Те Же Ве (TGV) и регионалните влакове е нарушено за втори пореден ден заради стачни действия. Към протестите се присъединиха и някои служители от обществения транспорт, но нарушенията в движението на метрото и автобусите са минимални.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?