Прекомерните дисбаланси в българската икономика не са преодолени

Остава наследството от слабия банков контрол, ножицата при доходите е огромна, остават проблемите с корупцията, отчете Брюксел

Прекомерните дисбаланси в българската икономика не са преодолени

EК отново отчете прекомерни дисбаланси в икономиката на България. Страната ни остава сред 12-те държави от ЕС, които подлежат на специален мониторинг, като се подчертават слабости в контрола на банките, предаде БНР в сряда.

Това става ясно от представения в Брюксел годишен анализ на икономическата и социалната обстановка в държавите от ЕС, включително оценка на все още съществуващите дисбаланси.

Според документа банковият сектор в България е стабилизиран, но наследството от слабия надзор все още не е преодоляно. Все още са нужни действия за отстраняване на слабостите във финансовия сектор, разкрити от стрес тестовете – включително банковият и небанковият надзор, както и пречките при процедурите за несъстоятелност.

Отчита се висока задлъжнялост на фирмите. Процентът на лошите заеми е двуцифрено число, за разлика от средноевропейското равнище. Сред държавните предприятия с най-големи дългове са тези в енергетиката. За пример се дава АЕЦ "Белене", заради която се плати неустойка на Русия от над 601 милиона евро или 1.3% от БВП на страната. Пазарът на труда се подобри, но равнището на заетостта продължава да е слабо, а дългосрочната безработица – висока, отчита още докладът.

В него се посочва още, че сенчестата икономика и недекларираният труд остават големи. Припомня се и лошата интеграция на ромите.

Повтаря се проблемът със застаряващото население и са цитирани данни, че 14% от българите живеят извън родината.

Приходите на най-богатата част от населението са 7 пъти по-високи спрямо тези на най-бедните слоеве, отчита анализът.

Повтаря се и проблемът с корупцията и недоверието към правосъдната система, което спъва инвестициите.

Докладът ще бъде обсъден с правителството, от което се очаква национална програма за реформи, съгласувана с общините и социалните партньори. През пролетта се очаква Комисията да отправи конкретен списък с препоръки към България за решаване на икономическите проблеми.

Миналогодишните препоръки са почти неизпълнени, става ясно от доклада. За подобряване на реформите са помогнали задължителните условия за усвояване на еврфондовете, както и плана "Юнкер" за инвестиции. От безвъзмездните пари по програми сме усвоили 33% от общия бюджет до 2020.

От 13-те страни под специален надзор само Финландия напълно е премахнала чрез реформи икономическите си дисбаланси, допълва националното радио.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?