Прекратено е делото срещу бившата шефка на кабинета на Пламен Орешарски

Мария Дивизиева

Софийският градски съд (СГС) прекрати заради изтекла абсолютна давност делото срещу бившата шефка на политическия кабинет на премиера Пламен Орешарски - Мария Дивизиева. Тя беше обвинена за помагач по т.нар. афера "ОПАК". По делото са обвиняеми общо осем души, включително бившият шеф на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и бившият шеф на Военно-апелативния съд Петко Петков.

Останалите подсъдими са Атина Мавридис, Петя Гергова, Людмил Симеонов и Крум Симеонов. Делото е за присвояване на средства по европейския проект за създаване на информационна система на военните съдилища. Шефът на военния съд Петър Петков е обвинен като извършител, а останалите – като негови помагачи.

Според прокуратурата съдия Петков е декларирал неверни данни за процедурата по избор на изпълнители на проекта пред дирекция "ОПАК" в финансовото министерство, чийто ръководител към онзи момент е била именно Дивизиева.

В обвинителния акт се твърди, че през пролетта на 2009 година, след съгласуване с Мария Дивизиева и по указание на Пенгезов, останалите обвиняеми са оформили документацията по проекта със задна дата. В документите пишело, че има проведени процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП) във връзка с избора на изпълнители по проекта, но такива не са били провеждани, смята прокуратурата.

Петков и Пенгезов са обвинени за присвояването на 42 000 лева. Дивизиева беше подсъдима, че е съветвала съдия Петко Петков да предостави неверни сведения пред дирекция "ОПАК". Нейната помощ се изразявала в съвети, разяснения и обещания да съдейства за одобряването на проекта. Абсолютната давност по нейното обвинения бе седем години и половина и изтече на 15 ноември тази година. Поради това съдът трябваше да прекрати делото срещу нея.

Това е поредният провал на прокуратурата по дело срещу хора от високите етажи на властта. До момента през мандата на главния прокурор Сотир Цацаров няма един осъден от този калибър.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?