Прекратено е делото за самоубийството на съдия Цветан Ценов

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е прекратила разследването за склоняване към самоубийството на съдията от Софийския районен съд (СРС) Цветан Ценов.

"Не са установени никакви доказателства за склоняване към самоубийство или за участие на трето лице по какъвто и да било начин към настъпилата смърт", се казва в постановлението на прокуратурата, цитирано от "КлубZ".

Съдия Цветан Ценов посегна на живота си на 18 февруари тази година. Медиите, свързани с Делян Пеевски, използваха случая, за да атакуват председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов. Преди смъртта си съдия Ценов работеше в СГС като командирован. В публичното пространство се хвърляха намеци, че Топалов има нещо общо с фаталния инцидент.

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет дори започна проверка по случая и привика Топалов за обяснения. Шефът на градския съд е близък до председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Веднага след избирането си на поста Топалов започна реформа в СГС и атаките срещу него не закъсняха.

В заключението на Софийската районна прокуратура по делото за смъртта на съдия Ценов се казва, че той е споделял с колеги и приятели, че разглежда тежки дела - като фалита на ЦСКА, имотите на мюфтийството и други.

"Не е споделял с родителите си и колегите му за наличие на натиск по отношение на изхода и взиманите от него решения по делата, като по наказателното производство няма данни такъв натиск да му е оказван от ръководството на съда, колегиалната среда или други външни фактори", се казва в постановлението за прекратяване на делото.

Разследването е установило, че към 3.30 ч в ранната утрин на 18 февруари съдията е излязъл от жилището си, качил се е на междуетажната площадка между 14 и 15-ия етаж и оттам е скочил. Смъртта е настъпила вследствие съприкосновението със земята. Няма увреждания, които да не могат да се обяснят с падането от високо.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?