Прекратяването на огъня между израелци и палестинци издържа само около 12 часа

И двете страни са недоволни от резолюцията на Съвета за сигурност на ООН

Прекратяването на огъня между израелци и палестинци издържа само около 12 часа

Израелската армия заяви, че е нанесла три въздушни удара в Газа, насочени срещу ракетни установки и инфраструктура на палестинското движение Хамас, съобщи Асошиейтед прес. Израелски изтребители са атакували две ракетни установки и обект за производство на ракети в северната и централната част на Газа. Армията каза, че ударите са били в отговор на изстрелването на 17 ракети от Хамас по израелска територия.

От своя страна палестински представители заявиха, че седем души, петима от които – деца, са били убити при израелските удари в Газа.

Така сравнителното затишие на бойните действия в Газа се оказа твърде крехко и кратко - едва за около 12 часа.

През това време израелската армия спря да нанася удари по обекти в ивицата Газа, а палестинският ракетен обстрел от анклава по израелска територия намаля рязко. Това стана след като ООН и Съединените щати призоваха двете страни за трайно прекратяване на огъня.

"Ситуацията в момента представлява спиране на огъня без договорени ограничения", цитират местни медии говорител на израелската армия. Според него войската има нужда от "още няколко дни, за да приключи с тунелите". Унищожаването на подземните тунели бе заявено като цел на сухопътната фаза от операцията в Газа.

Мрежата от тунели се използва според Израел от бойци на Хамас, за да нападат израелците и да пренасят оръжия.

Израелската армия остава обаче в пълна готовност да отблъсква атаки и "получи ли заповед - да продължи да се бие и да развива операцията", увери военният говорител.

По данни от пресслужбата на израелските въоръжени сили, за трите седмици от началото на въздушната фаза от операцията бойната авиация, военноморският флот и сухопътните войски са поразили в ивицата Газа 3865 обекта на терористите.

 

Миналата нощ Съветът за сигурност на ООН на свое извънредно заседание прие декларация, в която призовава за незабавно и безусловно прекратяване на огъня по хуманитарни причини в ивицата Газа.

Декларацията беше приета единодушно от страните членки на съвета. В нея 15-те от Съвета за сигурност призовават Израел и палестинското движение Хамас да въведат незабавно и безусловно прекратяване на огъня по време на започналия в понеделник тридневен мюсюлманския празник Рамазан байрам, както и след неговото приключване.

В декларацията 15-те призовават и да се спазва напълно международното хуманитарно право, по-специално във връзка със защитата на цивилните, както и да се положат усилия за трайно прекратяване на огъня, което да бъде напълно спазвано и което да се основава на египетската посредническа инициатива.

В декларацията Съветът за сигурност подчертава необходимостта да се предостави незабавно хуманитарна помощ за палестинското население в ивицата Газа, както и да се увеличат постъпленията за Агенцията на ООН за палестинските бежанци.

Съветът за сигурност припомня и че гражданските обекти и обектите на хуманитарни служби, сред които и тези на ООН в ивицата Газа трябва да бъдат защитавани и призовава всички страни в конфликта да действат съгласно този принцип.

Палестинската автономна власт обаче е разочарована от приетата декларация на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в ивицата Газа и смята, че Съветът умишлено протака нещата, вместо да гласува резолюция, осъждаща действията на Израел. Това заяви палестинският посланик в световната организация Рияд Мансур.

По думите му вече не са достатъчни примирие в Газа, за каквото настоя Съветът за сигурност, и връщане към "ситуацията отпреди израелската агресия". "Искаме да видим фундаментални промени в живота на хората от ивицата Газа, да се разреши свободно движение и доставка на стоки в Газа и оттам навън. Всички тези елементи не са отразени в декларацията и сме разочаровани", поясни палестинският представител.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разкритикува от своя страна призива на Съвета за сигурност на ООН за незабавно хуманитарно примирие в ивицата Газа, защото според него с това се удовлетворяват исканията на ислямистките екстремисти от Хамас, а се пренебрегва сигурността на Израел, предаде Ройтерс, цитирайки изявление на пресслужбата на Нетаняху.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят