След поредните порои

Преливащи язовири, потопени пътища и дежурните идеи за превенция

Ситуацията се успокоява, но остава тежка за хората с погълнати от водата домове

Тежка остава обстановката и в първомайското село Добри дол, сн. БГНЕС

Скъсани диги и язовирни стени, преливащи водоизточници, потопени пътища, три жертви на поройната стихия, останали без домове стотици хора и поредно говорене с извадени от нафталина и неприложени през годините идеи какво трябва да се направи, за да не се случват повече подобни трагедии. Това е равносметката от силните дъждове, които се изсипаха над по-голямата част от страната в петък и събота, засегнаха 80 населени места, множество от които остават в бедствено положение и без електроснабдяване.

Все пак като цяло, след спирането на валежите в съботната нощ, в неделя ситуацията се успокоява с изключение на повишеното следобед напрежение заради скъсана дига на река Марица край димитровградското село Рейново, което доведе до заливане на огромни земеделски площи. Остават обаче проблемите с хората, чиито къщи са под вода и имат нужда от вода, храна и лекарства, както и очертаващият се недостиг на пари за преодоляване на щетите, предвид заявленията на представители от служебния кабинет, че в хазната няма пари почти за нищо

Дали заради уикенда или по друга причина, но този път нямаше политически совалки от управляващите на пострадалите места. Само министърът на околната среда и водите Светлана Жекова коментира в интервю за БНР, че ведомството ѝ подкрепя идеята за единен орган за наблюдение на язовирите, което обаче трябва да стане със законодателни промени. Жекова каза още, че министерството планира изграждане на национална система за управление на водите в реално време.

Сходни превантивни мерки е обсъждана и при предишни наводнения, като кулминацията на решимостта на властта да се справи с проблемите с неподдържани и безконтролни водоеми бе през февруари 2012 г.  след потопа в харманлийското село Бисер, взел две жертви. Тогава обаче текущият контрол върху водоемите бе оставен на "националната електрическа компания" и "Напоителни системи" – две държавни дружества, които към днешна дата са потънали в борчове, а в последното хората стачкуват заради неплатени заплати.  

На фона на продължаващото при поредно правителство безхаберие за управлението на водите и на рисковете от наводнения, сухата статистика на екоминистерството сочи, че прелялата река Берковска още не се е прибрала в коритото си. Приток на река Огоста е откъснал монтанското село Говежда от останалия свят.

Повишено е нивото на река Росица в област Габрово, тревожно е състоянието на речни корита във Великотърновско, Врачанско, Русенско, Търговщко, Разградкско, Шуменско, Добрич и Силистра, но засега няма сигнали за аварийни ситуации, според данните на Министерството на околната среда и водите.

Залят е участък от път, свързващ Ловеч и Севлиево. Преливат язовири край село Душево, димитровграското село Бряст, край Чирпан и харманлийското село Бисер. Скъсана е дига на река Сазлийка е в землищата на Калугерово, Пясъчево и Навъсен, реката прелива и при моста водещ към Свирково, Дряново, Тенево.

Контролирано се изпускат язовири в Шуменско, Омуртаг, Дългопол, Провадия, Карнобат и Бургас.

Критично обаче е положението с водите на река Марица край Свиленград, проблеми може да създадат и Тунджа край Павел баня и Арда край Рудозем. Места също покачва нивото си, но не се очакват внезапни наводнения.

Застрашаващи живота и здравето на хората критични точки няма, каза в неделя сутринта директорът на службата за пожарна безопасност и защита на населението главен комисар Николай Николов пред Нова телевизия.

По думите му обаче продължава да е тежко положението с хората, които са настанени в кризисни центрове – за тях няма храна, вода, стоки от първа необходимост, лекарства. От Българския червен кръст призова хората да даряват пари за пострадалите от наводненията на откритите за целта кратки номера или банковите сметки на организацията. Няма нужда от дрехи, одеяла и други подобни вещи, а от средства.

"Това е първата ни задача днес - да се погрижим за тях. Всичко друго е след това - отводнителните работи, огледите на къщите, на инфраструктурата и подпомагането от държавата", допълни той.

"Продължаваме да наблюдаваме река Марица, но има значителен резерв до критичната точка", каза директорът на ПБЗН, който потвърди, че нивото на реката се е повишило тази нощ.

Положението в Бургаско постепенно се нормализира, след като спряха дъждовете, потопили 15 рибарски хижи и над 50 лодки в рибарското селище Ченгене скеле. По предварителни прогнози щетите от новите наводнения в Бургас са за над 1.5 млн. лв.

Реките в региона вече са се отдръпнали, всички пътища са проходими.

В община Приморско е прекъснато мостово съоръжение в село Веселие, нарушено е цялостно мостово съоръжение в село Ново Панчaрево, частично нарушаване на целостта на моста към село Писменово, нарушена пътна инфраструктура, залети къщи.

Близо сто души са прекарали тази нощ в приюти или приемни домове в пострадалите от пороите общини Бургас и Приморско.

Близо 60 души от Приморско, чиито къщи са пострадали от водната стихия, са прекарали тази нощ в частни приемни домове, а шест семейства от село Ясна поляна са били настанени в читалището. 16 души от бургаския квартал “Победа” изкараха съботната нощ в общинския приют.

Нормализира се и ситуацията в област Стара Загора, където няма пострадали и бедстващи хора.

Без вода обаче остават десет села в Старозагорско, екипи на ВиК работят по отстраняване на авариите, промивки и дезинфекция на мрежата. Ток все още няма в село Априлово, където положението остава тежко Повредени са 2 трафопоста в Гълъбово и още 3 около града. Остава обявеното бедствено положение в община Гълъбово, община Опан и в 5 села в община Раднево, която също пострада тежко.

Южната част на Старозагорска област беше наводнена след проливните дъждове, които достигнаха рекордните 100 л. на квадратен метър само за няколко часа. В понеделник екипи на Областната дирекция по безопасност на храните ще регистрират и обработят удавените животни и специални автомобили ще ги откарат до екарисажа. В старозагорското село Стрелец във ферма бяха погълнати от водната стихия над 100 кози. В неделя ще бъдат регистрирани удавените животни в общините Раднево и Гълъбово, предаде БТА.

Успокояват се нещата и в димитровградското село Странско, където в събота под вода останаха над 30 къщи. Пострадали жители на селото бяха настанени в детската градина, където им бяха осигурени походни легла, завивки, храна и вода, Кметът на Димитровград Иво Димов заяви, че причината за водната стихия е скъсването на язовирната стена край село Странско, заради образувани приливни вълни от скъсани диги на два водоема в Община Опан.

Той каза още, че остава критично положението край село Злато поле, където р. Мартинка е преляла. Димов допълни, че се обмисля вариант да се пробие дигата на р. Марица, за да се оттече водата. По думите му иначе има опасност да бъдат залети къщи в селото.

Четири язовира в Димитровградско, който са в критично състояние, са следени цяло нощ да не се скъсат стените им. Към момента те само преливат, остава постоянното им наблюдение.

Ситуацията и в другите две общини, пострадали от пороите - Харманли и Симеоновград, също се нормализира, но бедственото положение там остава.

Над 1000 души бяха евакуирани в Хасковска област вчера.

След като село Бисер бе евакуирано превантивно в събота заради опасност от преливане на река Бисерска, тя вече е спаднала с три метра. Има няколко все още затворени пътни отсечки в региона, като стария път между Любимец и Свиленград.

Тежка остава ситуацията в Берковица, където пороите наводниха къщи и оставиха хора без подслон.

Споделяне

Още по темата

Още от България